Budi dio naše mreže
Izbornik

Online susret Hrvatskog nadzemlja „Oholost vs. Poniznost“

Split (IKA)

„Oholost vs. Poniznost“ bila je tema online susreta Hrvatskog nadzemlja u srijedu 17. ožujka, o čemu je govorio župnik župe Kraljice Mira u Makarskoj don Mislav Šaškor.

Don Mislav je ponovio poznatu činjenicu da iz oholosti proizlaze svi ostali grijesi te da je iz tog prvog grijeha praroditelja, Adama i Eve, došlo do prekida odnosa s Bogom. No, Bog nas u svojoj ljubavi ne napušta i šalje nam svoga Sina da nas otkupi. Nas, kojima je više stalo kako nas drugi ljudi gledaju nego sam Bog, koji toliko puta sagriješimo i padnemo, Bog ipak voli i prihvaća te zbog toga dolazi da nas očisti od naših grijeha, pojasnio je.

Don Mislav slikovito je opisao da je poniznost da ono što mi jesmo dadnemo drugome jer mi time ne postajemo siromašniji, a drugoga obogaćujemo. Na primjerima velikih svetaca nam pokazuje da je istinska poniznost shvaćanje i prihvaćanje da se bez Boga ne možemo ostvariti ni uspjeti. „Poniznost je računanje s Bogom i Božjom providnošću“, rekao je.

Nakon predavanja, odgovarajući na pitanja voditelja, predavač je ustvrdio da su oholost i lažna poniznost zapravo dvije strane iste medalje te da poniznosti, kao što Majka Terezija kaže, nema bez poniženja. Za kraj je poručio da ne budemo kolekcionari nepravdi, već da te nepravde oprostimo te da sami sebe redovito održavamo i čistimo odlaskom na ispovijed i pričest.

Susret je kao i uvijek bio ispunjen skečevima, filmovima u produkciji Hrvatskog nadzemlja te pjesmama i meditacijama. Ovoga puta prikazana su četiri filma „Ispovijed“, „Lažna poniznost“, „Sastanak Nadzemlja“, „Čovječe, ne ljuti se“ te „Iza kamere 18“.

Ovo je ujedno bio rođendanski susret Hrvatskog nadzemlja koje slavi 11 godina postojanja. Zbog epidemiološke situacije to je drugi rođendan koji nisu mogli proslaviti zajedno s publikom, ali unatoč tome izrazili su zahvalnost Bogu na 11 godina postojanja.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 21. travnja.