Budi dio naše mreže
Izbornik

Oproštaj sa s. Mirjam Laco

Reutlingen (IKA)

Na nedjeljnim misama u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu, u nedjelju, 12. srpnja upriličen je svečani oproštaj sa s. Mirjam Laco, članicom Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

S. Mirjam neprekidno je djelovala u tim zajednicama od 1. listopada 1998. godine kao pastoralna suradnica. U gotovo 22 godine pastoralnoga djelovanja, s. Mirjam Laco se u zajednicama najviše posvetila radu s prvopričesnicima, mladima i obiteljima. Osim toga, vodila je brigu o liturgijskom pjevanju i vođenju molitvenih zajednica, te se zauzimala i u drugim pastoralnim projektima i župnim potrebama. Odlukom redovničke uprave sestara milosrdnica Provincije Majke Dobrog Savjeta u Rijeci, s. Mirjam se vraća u Rijeku i preuzima službu u matičnoj provinciji.

Budući da zbog epidemije koronavirusa nije bilo moguće na još svečaniji način organizirati oproštaj, okupljeni su se vjernici sa s. Mirjam oprostili na misama, koje su slavljene u sve tri zajednice, kao i u osobnim susretima poslije mise. Uime zajednica su predstavnici pastoralnih vijeća izrekli riječ zahvale i uručili prigodne darove, a na misama je pjevao zbor djevojaka pod ravnanjem Vlatke Vukašinac. Osim njih, na kraju svake mise je i župnik i voditelj zajednica Ante Kutleša iskazao i svoju zahvalnost s. Mirjam za dugogodišnje pastoralno djelovanje, u kojem je djelovala srcem, predano i zauzeto. Vlč. Kutleša je istaknuo da su u središtu svećeničkoga i redovničkoga poziva Krist i evanđelje. Na taj način i svaki pastoralni premještaj dobiva svoj smisao i značenje, iako se, gledajući ljudski, nikada nije lako opraštati, rekao je voditelj zajednica. Uz župnikove riječi zahvale, pročitana su i pisma zahvale mjesnoga biskupa dr. Gebharda Fürsta, biskupija Rottenburg-Stuttgart, kao i pismo vlč. dr. Tomislava Markića, ravnatelja za inozemnu pastvu, te zahvala s. Ane Marije Rakocija, provincijalne glavarice iz Rijeke. Na kraju se svima obratila i s. Mirjam Laco, koja je, prije svega, zahvalila Bogu na svim godinama pastoralnoga djelovanja. Prisjetila se i svih svećenika koji su djelovali u spomenutim zajednicama, kojima je uputila riječ zahvale, kao i sadašnjem voditelju vlč. Anti Kutleši i drugim suradnicima. Uz spomen i zahvalu svećenicima, s. Mirjam se prisjetila i svih milosrdnica koje su desetljećima djelovale ne samo kao pastoralne suradnice, nego i kao zdravstvene djelatnice u različitim bolnicama u Tübingenu. Na kraju govora zahvalila je svima na suradnji i poželjela Božji blagoslov svima okupljenima.