Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u njemačkom Balingenu

Balingen (IKA)

U crkvi Svetoga Duha (Heilig Geist Kirche) u Balingenu u četvrtak 10. veljače na svetoj misi u 19 sati svečano je proslavljen zaštitnik Hrvatske katoličke zajednice u Balingenu.

Misu je predslavio voditelj Hrvatskih katoličkih zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu vlč. Andrija Župarić, a suslavili su voditelj hrvatske zajednice u Balingenu i Ebingenu vlč. Senko Antunović i župni vikar iz Tübingena fra Milan Gelo.

Vlč. Župarić je u propovijedi napomenuo da smo se okupili oko kardinala Stepinca, kako bismo ga častili i tražili njegov zagovor za naše potrebe. Crkva slavi nebeske rođendane svojih miljenika, jer je način njihovoga života i djelovanja trajno obilježio povijest cijele Crkve, kao što je primjer blaženoga Alojzija obilježio povijest hrvatskoga naroda, rekao je vlč. Župarić.

“Veličina njegova primjera je u njegovom ravnanju ne po ljudskim zakonima, nego po Bogu, a snaga u njegovu nepodilaženju ondašnjem jednoumlju. Osim toga, na njihovu mržnju i na njihov pristup čovjeku, on je odgovorio kršćanski, tj. s ljubavlju”, istaknuo je propovjednik.

„Slaveći svece i blaženike ne smije se dogoditi, a da se ne zapitamo što njihovi životi i lica znače nama danas, na što nas pozivaju, u kakvu nas relaciju stavljaju prema Bogu i nama samima. Govori li nama išta lice ovoga blaženika?“, rekao je vlč. Župarić, pozvavši okupljenu zajednicu da se utječe zagovoru blaženoga kardinala Stepinca.

Na kraju mise svima se obratio domaći župnik vlč. Antunović i zahvalio vlč. Andriji na dolasku i upućenoj riječi, te pozvao sve okupljene da u kardinalu Stepincu pronađu zagovornika i primjer nasljedovanja Krista. Na misi je pjevao župni zbor iz Balingena, pod ravnanjem Martine Krajina.

Za dan proslave svoga zaštitnika, zajednica se pripremala trodnevnicom, tijekom koje se na poseban način molilo za sve potrebe Crkve i hrvatskoga naroda, ali i za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.