Budi dio naše mreže
Izbornik

Oproštaj vlč. Stjepana Penića, s. Alis Lovrić i s. Fanite Jukić

Essen (IKA)

Dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije Essen, svećenik Zagrebačke nadbiskupije Stjepan Penić i pastoralne suradnice s. Alis Lovrić i s. Fanita Jukić, sestre Družbe služavke Malog Isusa Provincije sv. Josipa iz Splita, oprostili su se od Misije u nedjelju 13. rujna, i uskoro se vraćaju u domovinu - vlč. Penić u Zagreb, a s. Alis i s. Fanita u Split.

Oproštaj je bio u sklopu slavlja skramenta potvrde u crkvi St. Maria Rosenkranz u Essen-Bergebrocku, u kojoj se Hrvati iz te misije okupljaju na nedjeljno misno slavlje na hrvatskom jeziku. Misno slavlje prilagođeno uvjetima koronavirusa predvodio je essenski biskup Franz-Josef Overbeck u zajedništvu s vlč. Stjepanom Penićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, kanonikom mons. dr. Michaelom Dörnemannom, koji je na čelu Pastoralnog odjela u Biskupiji Essen, te s vlč. Andréom Uellenbergom, zamjenikom župnika župe sv. Dionizija u Essen-Borbecku.

U toj je prigodi biskup Overbeck podijelio je sakrament potvrde za 44-ero mladih podijeljenih u dvije skupine, a sakrament je podijeljen toga dana tijekom misnih slavlja u 11 i 16 sati. Za sakrament potvrde su ih dvije godine pripremali vlč. Penić, s. Fanita i Anđela Bašić.

Mons. Overbeck u propovijedi je potaknuo mlade neka ostanu aktivni članovi Katoličke Crkve i svoje misije njegujući tako svoje posebnosti i tako obogaćuju Biskupiju Essen. Ujedno je zahvalio vlč. Peniću, s. Alis i s. Faniti na dugogodišnjoj službi u toj misiji u Biskupiji Essen, te im je poželio u domovini puno zdravlja i Božjega blagoslova.

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ zahvale vlč. Peniću, s. Alis i s. Faniti uputili su delegat Komadina i mons. Dörnemann. Delegat Komadina ujedno je pročitao pismo zahvale koje je vlč. Peniću, s. Alis i s. Faniti u toj prilici uputio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić u kojem se ističe: „Kao nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, koje je svojevremeno i u Essenu imalo svoje povremene sjedište, u ovoj svečanoj prigodi osjećam dužnim uputiti nekoliko riječi zahvale i priznanja sa strane Ravnateljstva i uime hrvatskih biskupa koje Ravnateljstvo predstavlja. Želim vam zahvaliti i odati priznanje na vašemu višedesetljetnom služenju u ovoj zajednici hrvatskih katolika koje je započelo sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a potrajalo je sve do danas. Zajedno s vjernicima koji se okupljaju u HKM Essen, zahvaljujem Gospodinu za dobroga i vrijednoga pastira vlč. Stjepana Penića, koji je godinama, osobito po primjeru i zagovoru bl. Alojzija Stepinca, neumorno naviještao Božju Riječ, krijepio sakramentima povjereni mu puk, tješio, pomagao ga u nevoljama i izazovima života, zajedno sa svojim suradnicama s. Fanitom Jukić i s. Alis Lovrić.“ Delegat Komadina im je posebno zahvalio na dugogodišnjoj suradnji s Hrvatskim dušobrižničkim uredom u Frankfurtu i sudjelovanju u aktivnostima Ureda.

Vlč. Penić je vidno dirnut u svoje ime i uime sestara Alis i Fanite zavalio svima na suradnji, poglavito Biskupiji Essen na dugogodišnjoj potpori, koji je ujedno zajedno sa sestrama uputio i prigodno oproštajno pismo vjernicima HKM Essen u kojemu između ostalog ističi: „Sa sv. Pavlom i nas troje – s. Alis Lovrić, s. Fanita Jukić i ja vaš župnik Stjepan Penić, možemo sad reći – prispjelo je vrijeme našeg odlaska. S. Alis je došla u misiju 16. prosinca 1976., s. Fanita 15. siječnja 1973., a ja vaš župnik došao sam 8. srpnja 1977. godine. Ovim se pismom želimo od vas oprostiti. Budući da nam zbog pandemije koronavirusa nije moguće sa svima vama slaviti misu, a niti je uputno slaviti oproštaj u nekoj dvorani – ovim putem želimo stići do svakoga od vas i reći vam riječi: Zbogom i doviđenja! Tijekom našeg djelovanja u misiji trudili smo se sve vas upoznati. Kroz to vrijeme krstilo se 964 djece, a ta su djeca primila kasnije prvu pričest i krizmu. Veliki broj naših mladih sklopili su crkveni brak, a hvala Bogu, ne tako veliki broj naših župljana otpratili smo na vječni počinak. Trudili smo se da ne zaboravimo našu braću u potrebi. Za vrijeme Domovinskog rata u domovinu smo poslali stotinu velikih šlepera različite robe i sakupili smo više milijuna maraka. Taj novac i sve što smo dobili prigodom naših župnih slavlja redovito smo slali u Caritas u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vrata naše misije su bila svima otvorena i mnogu su dobivali duhovnu, socijalnu i materijalnu pomoć. Želimo vam da ostanete vjerni dragom Bogu, da ostanete vjerni članovi naše Katoličke Crkve i da ne zaboravite svoju pripadnost hrvatskom narodu“, ističe se u oproštajnom pismu.

Vlč. Penić i sestre Alis i Fanita svoj odlazak u domovinu planiraju nakon posljednje mise u mjesecu rujnu. Novi voditelj misije, svećenik Zagrebačke nadbiskupije Ivan Cestar bit će uveden u službu u nedjelju 4. listopada, kojemu su zaželjeli svako dobro na novoj službi. „Primite ga tako lijepo, kao što ste i nas primili“, napisali su u pismu vlč. Stjepan Penić, s. Alis Lovrić i s. Fanita Jukić.

Tijekom misnih slavlja pjevali su članovi misijskog zbora pod vodstvom s. Fanite uz orguljsku pratnju Matije Vuđana.