Budi dio naše mreže
Izbornik

Organizacijska struktura Sinodalnog savjetovanja Dubrovačke biskupije: U zajedništvu sudjelovanja i poslanja sveopće Crkve

Dubrovnik (IKA)

Nakon susreta s dekanima i župnicima, voditeljima biskupijskih vijeća i ureda, te putem webinara i s njihovim članovima i volonterima formirana je organizacijska struktura Sinodalnog savjetovanja Dubrovačke biskupije u sklopu općecrkvene sinode „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“.

S obzirom na to da je biskupija trenutačno bez dijecezanskog biskupa nije formirano nikakvo novo tijelo, nego je odlučeno da će se Sinodalno savjetovanje u biskupiji provesti kroz već postojeće pastoralne strukture.

Organizacijska struktura biskupije

Organizacijsku strukturu čine Povjerenstvo za sinodalno savjetovanje Dubrovačke biskupije, predsjednici biskupijskih vijeća, ureda i ustanova te dekani i župnici.

Župe: župnici i župni koordinatori

Organizacijski koncept na župama ovisit će o prilikama unutar župnih zajednica. Nakon što su župnici na dekanatskim sastancima upoznati sa sinodalnim hodom, s istim će upoznati svoje pastoralno vijeće. U dogovoru s pastoralnim vijećem imenovat će jednog župnog koordinatora koji će biti pomoć u organizaciji i koordinaciji sinodalnog hoda na župnoj zajednici. Na župama gdje je to potrebno mogu se osnovati i radni timovi.

Vrste sinodalnih savjetovanja   

S obzirom na specifične situacije Dubrovačke biskupije sinodalno savjetovanje će se  podijeliti u tri dijela: opći upitnik (online i u tiskanom obliku), sinodalno savjetovanje župnih zajednica te sinodalno savjetovanje specifičnih skupina putem vijeća, delegata i organizacija.

Opći upitnik

Opći upitnik su pozvani ispunjavati svi, bez obzira na to jesu li aktivni vjernici, tradicionalni vjernici ili nevjernici. Opći upitnik bit će dostupan na stranicama biskupije https://www.dubrovacka-biskupija.hr/sinoda/ i u tiskanom obliku u župnim zajednicama. Pisani materijali na župama će biti do 20. prosinca 2021., te će ih vjernici moći ispuniti i predati u svoje župe do sredine veljače. Online upitnik bit će dostupan do 8. svibnja 2022.

Sinodalno savjetovanje župnih zajednica

Sinodalno savjetovanje župnih zajednica počinje 13. veljače klanjanjem i svečanim euharistijskim slavljem na župama, a završava 8. svibnja.

Tri su modela savjetovanja (A, B, C) što ovisi o veličini župe. Model A obuhvaća župe više od 1000 vjernika, model B župe od otprilike 500 do 1000 vjernika i model C župe do 500 vjernika. Za veće župe predviđeno je više krugova savjetovanja ovisno o raznim skupinama vjernika koje u župama postoje.

Sinodalno savjetovanje specifičnih skupina Dubrovačke biskupije

Sinodalno savjetovanje specifičnih skupina, koje se možda ne mogu na najbolji način obuhvatiti putem savjetovanja po župama, odvijat će se kroz savjetovanja članova biskupijskih vijeća, biskupijskih djelatnika ili putem biskupijskih pastoralnih programa.

Sinodalna skupština cijele biskupije

Sinodalna skupština cijele biskupije održat će se 28. svibnja i na njoj će sudjelovati predstavnici župa i drugih ustanova, vijeća i ureda biskupije kao i specifičnih skupina.

Nakon održane skupštine bit će priređeno izvješće od deset stranica koje će biti predstavljeno javnosti i poslano Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.