Budi dio naše mreže
Izbornik

Osamdeseta obljetnica djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa na KBC-u Rebro

Zagreb (IKA)

Na Kliničkome bolničkom centru Rebro svečano je u nedjelju, 4. prosinca proslavljena 80. obljetnica djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa.

To je ujedno 80. obljetnica osnutka Župe sv. Barbare pri KBC Rebro kao i 80. obljetnica utemeljenja KBC-a.

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Barbare predvodio je dr. sc. Ivica Musa SJ u koncelebraciji sa župnikom vlč. Zdenkom Perijom. Euharistija je slavljena u zajedništvu sa sestrama koje su djelovale na KBC-u Rebro, među kojima je i sadašnja provincijalna poglavarica s. Valerija Široki.

Milosrdne sestre sv. Križa na Klinički bolnički centar Rebro došle su 1942. godine po preporuci blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a na poziv tadašnje uprave bolnice koja je bila u osnivanju. Provincijalna poglavarica s. Berhmana Matijević na zamolbu uprave bolnice odgovorila je pozitivno i na KBC Rebro poslala 150 sestara. Sestre su bile smještene u trošnu zgradu u krugu bolnice i u vrlo skromnim životnim uvjetima vršile poslanje sestre sv. Križa služeći bolesnicima i ranjenicima. Budući da je cijela bolnica sa svojim strukturama bila tek na početku razvoja, sestre su često vršile i ulogu poučavanja novopristiglih djelatnika. Nesebično su im prenosile svoje stručno znanje i njegovu primjenu u svakodnevnom radu s pacijentima.

Na KBC-u Rebro, Milosrdne sestre sv. Križa živjele su i radile gotovo u neprekidnom kontinuitetu tijekom proteklog osamdesetogodišnjeg razdoblja. Radni odnos je bio prekinut samo kada su od strane komunističkog režima bile stavljene pred izbor – ili napuštanje redovničkog odijela ili prestanak rada u bolnici. Savjetovane od tadašnje provincijalne poglavarice s. Amadeje Pavlović, sestre su ostale vjerne redovničkom odijelu, ali su zauzvrat morale napustiti radna mjesta. Kad se kasnije ukazala prilika da se u bolnici može raditi i u redovničkom odijelu, sestre su se vratile i do dana današnjega prisutne su na nekoliko bolničkih odjela.