Budi dio naše mreže
Izbornik

Osječka župa Uzvišenja Svetog Križa obilježila 60. rođendan i župni blagdan

Osijek (IKA)

Uz geslo „Zdravo križu, nado jedina“, svečanim večernjim euharistijskim slavljem uz predsjedanje đakovačko-osječkog metropolita i nadbiskupa Đure Hranića i suslavlju mnoštva svećenika u Osijeku je u utorak 14. rujna retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa (Osijek 6) proslavila 60. rođendansku obljetnicu i župnu svetkovinu.

Nadbiskup Hranić je, čestitajući župnu svetkovinu i jubilej – 60. obljetnicu otkako je osnovana župna zajednica te 60. obljetnicu prisutnosti Družbe sestre Naše Gospe, na početku večernje euharistije izrazio radost zbog slavlja i zahvalio svima.

„Radujemo se zajedno s vama što ste, dok niste sagradili župnu kuću i, dok i drage Sestre naše Gospe nisu sebi osigurale drugi dom, u ovoj 2021. uspjeli dovršiti preuređenje župnih stambenih u pastoralne prostore gdje su vaš dom i škola zajedništva. Zahvaljujem na velikodušnoj ugradnji u život ove župne zajednice i na svoj podršci i pomoći koju ste pružili župniku Ivici Martiću u njegovim obnovnim naporima kako bi župna zajednica mogla biti, doista, dom i škola zajedništva“, rekao je nadbiskup Hranić.

Predslavitelj je u homiliji rekao da je križ u našim ljudskim očima i dalje promašaj. „I mi smo u opasnosti da se zaustavimo na tom prvom, površnom pogledu, da ne prihvaćamo logiku križa, da ne prihvaćamo Boga koji nas spašava puštajući da se na njega obruši zlo svijeta. Ne prihvaćati, odnosno prihvaćati samo riječima, slabog i raspetog Boga, i sanjati o snažnom i pobjedonosnom bogu – to je velika napast. Koliko samo puta težimo jednom pobjedničkom kršćanstvu, koje nas oslobađa svakoga križa i poteškoće u životu“, rekao je.

Pozivajući se na papu Franju koji je govorio o tome kako je kršćanstvo bez križa svjetovno te postaje besplodno, rekao je da Isusovo uzdignuće na križ služi da vidimo Boga u svoj veličini njegove ljubavi i da otkrijemo istinu o sebi, tj. o svom odbacivanju Boga kao samoubilačkom činu.

„Kristov križ ima vertikalnu i horizontalnu gredu. On povezuje nebo i zemlju te svojim horizontalnim krakovima grli i obuhvaća čitav svemir. Šireći ruke na križu, Isus je sve ljude sabrao u jedan narod koji želi zajedno zagrliti i ljubiti. On na križu pokazuje širinu, dužinu, visinu i dubinu svoje ljubavi koja nadilazi našu grješnu ljudsku logiku –’dajem da daš’; ‘koliko ti meni, toliko ja tebi’. Bog je s ljubavlju stvarao i s ljubavlju želi sve spasiti. Križ je najsnažnija i najrječitija poruka Božje ljubavi te jasno očitovanje Božjega srca. Križem smo svi zagrljeni i objedinjeni u jednu, Božju, obitelj; u Crkvu, koja je otajstveno tijelo Kristovo te dom i škola zajedništva… Gospodin sve nas poziva da budemo slika njegove dobrote, ljubavi i da poput njega zagrlimo čitav svijet“, istaknuo je.

Zagrlimo i mi s takvim raspoloženjem život, sjetimo se Krista Gospodina i neka nas sada i ovdje nahrani svojim sebedarjem da možemo biti uprisutnjenje njegove ljubavi na svakom mjestu na kojemu je Božja providnost, poručio je nadbiskup Hranić.

Također, propovjednik je podsjetio: „Nakon što je na križu visio i umro Isus, križ postaje njegovim znakom – znakom spasenja. Križ postaje znak po kojemu se prepoznajemo mi kršćani. Za nas kršćane križ je znak i simbol, nerazdvojiv od Onoga koji je na njemu visio – Isusa Krista. Križ je za nas znak Kristove smrti, ali i njegove uskrsne pobjede nad smrću; križ je znak Krista Pobjednika. Zato u svakom križu, uz raspelo častimo Raspetoga, ali i Uskrsloga, Isusa. Krist je put kojim se ulazi u nebo, po kojemu se dolazi u zajedništvo s Bogom.“

Nadbiskup je istaknuo poruku župnoj zajednici: „Župa je mjesto čašćenja, dom susreta u koji svatko dolazi takav kakav je i ima pravo biti prihvaćen takav kakav je. Župna zajednica ima biti mjesto otvoreno za sve jer svi mogu doći u svoj dom gdje nitko ne smije biti ogovaran i neprihvaćen. Vaša je župna zajednica prilično velika, među najvećima u Nadbiskupiji, a 15 do 20 posto vas je svake nedjelje na misi. Vi ste ti koji činite jezgro ove župe, vi koji se sabirete oko ‘zdenca’ i Papa poziva, sve nas koji smo oko toga zdenca, da nosimo Božju ljubav i Božju dobrotu, kako bi se drugi osjećali voljeno i prihvaćeno i da se nikoga ne bojimo. Razlike nas potiču imati srce za druge. Drugi mi pomaže bolje razumjeti ovaj svijet. Posvijestimo si kako je to poslanje na koje nas Gospodin poziva – biti slika Božje dobrote i ljubavi.“

Misu su, uz župnika Martića, suslavili dekan Osječkog zapadnog dekanata Ivica Rebić, bolnički kapelan u KBC Osijek isusovac o. Ignacije Belak, župni sin donjogradski vikar Nino Perica, retfalački vikar Krešimir Iljazović te bivši retfalački vikari Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, i Božidar Nađ, vikar u Vinkovcima. U slavlju su sudjelovali župljani bogoslovi Aron Čeke u Đakovu i Darko Endrich u Sarajevu.

Liturgijsko pjevanje Župnoga zbora na koru je vodila s. Vianea Pezer, a pjevao je Mješoviti župni zbor, orkestar i Ženski zbor STD „Pajo Kolarić“ uz ravnanje župljanina maestra Dragutina Stivaničevića.

Brojne župne skupine i udruge te vatrogasci/vatrogaskinje DVD-a Retfala sudjelovali su na misi u svojim majicama i odorama. Na kraju slavlja svima je zahvalio župnik Ivica Martić, kazavši kako se iz župne Spomenice iščitava da su župu, jednu od najvećih u Nadbiskupiji, i crkvu izgrađivali siromašni vjernici, a danas je župa lijepa, radosna i župljanima bogata zajednica te je voli, a najljepše je kada se svi okupe na euharistiji. Župni je rođendan bio prigoda za darivanje te je bračni par Renato i Snježana Marijanović uime Župe uručio nadbiskupu Hraniću dar – umjetničku skulpturu konja.

Župniku je dar za pastoralnu dvoranu – kip sv. Florijana predao župni molitelj, vatrogasac Adam Cabadaj. Naposljetku  je nadbiskup blagoslovio novouređene pastoralne prostore kazavši da je „župa škola Isusove ljubavi i dom zajedništva s mjestom za različita župna okupljanja“.

Mladomisnik o. Ivan Junušić blagoslovio školarce i prvašiće

Središnjem večernjem slavlju Križeva prethodile su dvije mise koje je predvodio o. Ivan Junušić, mladomisnik župe svečarice u pastoralnoj službi u Župi Srca Isusova u Zagrebu. Pod misom s osnovcima, vjeroučiteljicama i učiteljicama župnim čitačicama (Dejana Babić, Ruža Capić i Ljiljana Mandurić) iz dviju retfalačkih škola o. Junušić je, uz početak školske godine, blagoslovio školarce i prvašiće prispjele u crkvu sa školskim torbama.

U propovijedi o. Ivan je razložio: „Križ nije samo napisani plusić i križ na uzvišenom mjestu u crkvi, već Krist Gospodin i križ uvijek idu zajedno. To za nas krštene znači da i mi nosimo križ – djeca, roditelji, prijatelji, rodbina, svi u vlastitim životima, u našemu svijetu. Pozvani smo nositi križ ispruženih ruku poput Krista – u jednoj ‘ruci’ nositi ideale, a u drugoj živjeti svijet kako nas Isus uči… Vaše školske torbe bit će vaš križ, kao što je bio moj tijekom 20 godina moga školovanja, nekad’ će biti teško, no sjetite se da vas Isus nosi na ramenima poput torbe s ljubavlju i nosi s vama križ.“

Liturgijsko pjevanje animirao je Dječji zbor uz ravnanje M. Matijević uz orguljsku pratnju Marijane Nađ Perić.

Družba sestara Naše Gospe 60. godina djeluje u Župi

U povijesnom danu za život župe Osječkog zapadnog dekanata, osnovane 1961. u vrijeme prvog župnika Željka Rudolfa Pavličića kada nije imala svoju crkvu ni župni dom i zvala se Župa sv. Ivana Nepomuka, župa Uzvišenja sv. Križa i Nadbiskupija ujedno zahvalna je Družbi sestara Naše Gospe za 60-godišnju prisutnost u župi, kao zboristice, sakristanke, katehistice, čiji su rast pratili župnici: Antun Jarm, Helmut Schumacher, Pavo Vukovac i današnji Ivica Martić, te brojni župni vikari i pastoralni suradnici.

Tijekom duhovne priprave za obljetničko slavlje Župa je molitvom zahvalila Bogu za dar svećeničkih i redovničkih zvanja, ponoseći se župnom djecom. Retfalački su svećenici: Tomislav Ćurić, Josip Matas, Nino Perica i Ivan Junušić; redovnice od koji su četiri odrasle u Retfali, a dana u Družbi sestara Naše Gospe služe – s. Edith (Branka) Budin i s. Ana (Željka) Bečeheli, karmelićanke s. Katarina (Katica) Kalinić, s. Terezita (Ankica) Kalinić i s. Jelena (Jelica) Lipić, križarice s. Ana Cvitanušić te s. Meri (Marica) Gotovac i benediktinka Marijana Kranjac.

Slavljeničkom ugođaju župe, koja danas broji oko 10 tisuća župljana, pridonijela je pjesma Mjesec rujan koja se može poslušati na župnom Facebook profilu i mrežnoj stranici. Autorica glazbe i teksta je Marijana Matijević, aranžmana Stjepan Rudinski, a izvodi ju Dječji zbor župe Uzvišenja Svetog Križa u Osijeku; muški vokali: Stjepan Rudinski i Franjo Zovko; violinu svira Lana Dizdar, a snimatelj je Mario Stazić. Duhovno slavlje ogledalo se i u cvijećem urešenoj crkvi zahvaljujući s. Mariji Jerković, dok su župljanka Marija Kristek i Mirjana Eržić (Udruge Betlehem) izradile „Kruh u obljetnici“. Pogledom u župnu statistiku 2020. bilo je 85 krizmanih, a prvopričesnika 110 te se više mladih poziva na angažman u župi gdje djeluje obiteljski i bračni pastoral.