Budi dio naše mreže
Izbornik

Oskrnavljeno groblje u Župi sv. Petra i Pavla

Kakanj (IKA)

Nedaleko od župne crkve, na groblju Brnj u Župi sv. Petra i Pavla Zgošća – Kakanj, zasad nepoznati vandali u subotu 8. listopada oštetili su spomenike, križeve i slike u grobljanskoj kapeli, prenosi nedjelja.ba.

Prije 15-ak dana na gotovo identičan način nepoznati su počinitelji oštetili spomenike na groblju Crnač. „Policija je u oba navrata odmah izvršila uviđaj, ali, unatoč tomu, počinitelji se još ne znaju. Nažalost, ta dva slučaja nisu jedina, u prošlosti je ih bilo još dosta“, svjedoči za nedjelja.ba, župnik Žarko Vujica.

Napadi na tamošnja groblja uznemirili su katolike toga kraja i u sjećanje prizvali strašni zločin od 30. rujna 1996. kada je ubijena s. Danka Ana Jurčević, povratnica u Kakanj.

Župa Kakanj utemeljena je 1920. odvajanjem od župe Kraljeva Sutjeska, i to pod imenom Zgošća, potom Kakanj-Zgošća, onda samo Kakanj, a od 2017. joj je vraćen stari naziv Zgošća-Kakanj. Ta vjernička zajednica imala je staru župnu crkvu (baraku) do 1926. kada je izgrađena nova koja je bila u uporabi do 1965. Tada je započeta gradnja današnje koja je završena i posvećena 1972. Tijekom posljednjeg rata nekoliko je puta bila metom napada, a velika materijalna oštećenja pretrpjela je 1998. kada je na nju postavljena eksplozivna naprava.