Budi dio naše mreže
Izbornik

Oslobođen oteti talijanski misionar Pierluigi Maccalli

Mali (IKA)

Talijanski misionar o. Pierluigi Maccalli kojega su džihadisti oteli u Nigeru prije dvije godine ponovno je na slobodi. Vijest je, 8. listopada, objavilo Predsjedništvo Malija gdje je Maccalli zajedno s još troje zatočenika oslobođen, prenijela je Nedjelja.

Kako prenosi talijanski Avvenire zajedno s misionarom oslobođeni su i njegov zemljak Nicola Chiacchio, francuska humanitarna djelatnica Sophie Pétronin i bivša ministrica Malija Soumaila Cisse.

Podsjećamo, Maccalli je zajedno s turistom Nicolom Chiacchiom otet u noći sa 17. na 18. rujna 2018. Pretpostavljalo se da su njihovi otmičari džihadisti iz Malija ili Burkine Faso, no njihov identitet nije otkriven. Od toga dana, uz istrage, održavale su se i javne molitve koje je organizirala misionarova redovnička zajednica. Često su imale i međureligijski karakter jer su sudjelovali i muslimanski vjernici kao dokaz opće zahvalnosti za rad oca Maccallija.

Prve informacije da su oteti misionar i talijanski turist živi pojavile su se u travnju 2020. kada su džihadisti posredstvom stupili u kontakt s redakcijom Avvenirea te je isti medij objavio video od 24 sekunde na kojima se vide oteti Maccalli i Chiacchio.

Pretpostavlja se da je oslobođenje dvojice talijanskih državljana djelo zajedničke akcije obavještajne službe te zemlje i Malija. Čelnici afričke zemlje u kojoj su taoci oslobođeni nisu dali pojedinosti o dinamici oslobađanja, ali je izvor blizak vladi naveo da „pregovori nisu bili laki“.

Misionar Maccalli bi se u rodnu zemlju trebao vratiti 9. listopada u poslijepodnevnim satima, prenijela je Nedjelja.