Budi dio naše mreže
Izbornik

Osniva se godišnja nagrada „fra Špiro Marasović“ za promicanje socijalnog nauka Crkve

Split (IKA)

U spomen na predano djelovanje, istraživački rad i borbu za opće dobro fra Špire Marasovića, Docat Centar Split osniva godišnju nagradu koja nosi njegovo ime.

Ova nagrada, koju dodjeljuje udruga Docat Centar Split u suradnji s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Splitsko-dalmatinskom županijom i znanstvenim časopisom Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu – Crkva u svijetu, ima za cilj istaknuti pojedince koji su doprinijeli popularizaciji i promicanju socijalnog nauka Crkve, nastojeći živjeti i širiti vrijednosti koje je fra Špiro zagovarao.

Godišnja nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije:

  • Pojedincu za posebne zasluge u promoviranju socijalnog nauka Crkve
  • Za najbolji esej na temu iz socijalnog nauka Crkve i fra Špirove misli

Nagrada će se dodijeliti pojedincu koji se istaknuo u promicanju socijalnog nauka Crkve kroz zalaganje za opće dobro, solidarnost, brige za najranjivije članove društva, te u borbi protiv korupcije, političke zloporabe, i svih oblika društvene nepravde. Kao što je fra Špiro otvoreno kritizirao aktualne društvene probleme, tako će i dobitnici ove nagrade biti prepoznati po svom hrabrom i nepokolebljivom stavu u suočavanju s izazovima suvremenog društva, poručuju iz Docat Centra.

Nagrada će biti dodijeljena i za najbolji esej koji istražuje teme socijalnog nauka Crkve i misli fra Špira. Ovaj dodatni segment nagrade osmišljen je kako bi potaknuo akademsku zajednicu i pojedince da se angažiraju u produbljivanju razumijevanja i promicanju vrijednosti koje su bile srž djela i misli fra Špira. Esej koji će biti nagrađen treba odražavati duboku analizu, originalnost misli i sposobnost artikulacije ideja koje su relevantne za suvremene društvene izazove, a sve u svjetlu socijalnog nauka Crkve. „Ovim putem nastojimo potaknuti intelektualnu raspravu i promicanje socijalno relevantnih tema, koje su bile u središtu istraživačkog rada i angažmana fra Špira Marasovića. Nagrađeni esej će biti objavljen u znanstvenom časopisu Crkva u svijetu – časopisu u kojem je i fra Špiro redovito objavljivao svoje radove“, kažu organizatori.

Nagrada će biti dodijeljena na svečanom događaju u samostanu sv. Frane na Rivi u Splitu, a  koji će okupiti istaknute članove Crkve, akademsku zajednicu, predstavnike civilnog društva i širu javnost.

Rok za prijavu pojedinca ili eseja je do 12. svibnja, a više o prijavama se može pročitati na poveznici.