Budi dio naše mreže
Izbornik

Osnovana nova istraživačka jedinica na Hrvatskome katoličkom sveučilištu uz potporu Hrvatske zaklade za znanost

Zagreb (IKA)

Odlukom Senata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na sjednici održanoj u utorak 10. ožujka osnovana je nova istraživačka jedinica Laboratorij za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu (Digit-HeaL).

Potencijal i potrebu za osnivanjem Digit-HeaL-a prepoznala je Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) koja je financijski podržala samo osnivanje i rad istraživačke grupe uspostavnim istraživačkim projektom UIP 2019-04- 3212 (Novi) etički i društveni izazovi digitalnih tehnologija u domeni zdravstvene skrbi u iznosu od 1.359.235,62 kuna.

Laboratorij za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu (Digit-HeaL) je znanstveno-istraživačka jedinica Hrvatskog katoličkog sveučilišta koja se bavi etičkim, društvenim i pravnim implikacijama upotrebe digitalnih tehnologija (poput Velikih podataka, Umjetne inteligencije itd.) u području zdravstva i zdravstvene skrbi.

Digit-HeaL laboratorij okuplja interdisciplinarnu istraživačku grupu, koja će pridonijeti konstruktivnoj etičkoj refleksiji i društvenoj analizi.

Primarni cilj istraživačke grupe je preko svojih aktivnosti pridonijeti odgovornijoj inovaciji, razvoju i implementaciji digitalnih tehnologija u domeni zdravstvene skrbi. Uspostava ovog laboratorija financirana je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i Hrvatskog katoličkog Sveučilišta (HKS).