Budi dio naše mreže
Izbornik

Oštećenja crkvenih objekata nakon nevremena u Požegi i okolici

Požega (IKA)

U poslijepodnevnim satima 25. lipnja grad Požegu i okolicu zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom, prouzročivši velike štete na kućama, automobilima i poljoprivrednim kulturama. Iz Požeške biskupije su izvijestili da su značajne posljedice pretrpjeli i crkveni objekti.

Na Domu pape Ivana Pavla II. pokraj katedrale razbijeni su svi krovni prozori, a veliki dio crijepova je oštećen. Bujične vode s Trga sv. Terezije slijevale su se u dvorište Doma i ugrozile sam objekt, a na svim svećeničkim automobilima koji su bili na otvorenom razbijena su stakla i oštećena limarija. Veća oštećenja pretrpjeli su fasada i krov Dijecezanskog muzeja kao i zgrada Caritasa Požeške biskupije. Udarom vjetra i tuče krov samostana sestara milosrdnica djelomično je razotkriven, uzrokujući poplavu u zgradi samostana. Pored toga razbijeno je i nekoliko prozora. U požeškom naselju „Sajmište“, na crkvi Milosrdnog Isusa led je razbio nekoliko prozora. Na franjevačkom samostanu u Požegi oštećen je krov i razbijeno također nekoliko prozora.

U okolici Požege ozbiljnije štete nastale su na župnoj crkvi u Jakšiću. Oštećeni su krov, fasada crkve i vitraži. Nastradale su kapele u filijalama Rajsavac i Eminovci. Nakon nedavne poplave nanovo je pretrpjela i župna crkva sv. Ivana Krstitelja u prigradskom naselju Vidovci. Najviše su stradala stakla u kupoli crkve. Na crkvi Gospe Snježne u Vidovcima oštećena je južna strana krova. U kaptolačkoj Župi sv. Petra i Pavla, na kapeli filijale Ramanovci razbijeni su prozori.