Budi dio naše mreže
Izbornik

Otok: Otkrivena spomen-ploča i poprsje fra Anđelka Milanovića Litre (1913.-1990.)

Otok (IKA)

U prigodi 30. obljetnice smrti fra Anđelka Milanovića Litre (1913.-1990.), svećenika, franjevca, glazbenika, pedagoga i profesora otkrivena je spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući i poprsje na Roknjači u subotu 17. listopada, uoči blagdana sv. Luke, u Otoku kod Sinja.

Programu su nazočili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. Marko Mrše, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, načelnik općine Otok Dušan Đula, ravnateljica glazbene škole „Jakova Gotovca“ podružnica „Fra Anđelka Milanovića Litre“ Dobrila Veršić, župnik župe sv. Luke ev. u Otoku fra Nikica Ajdučić, članovi otočkog Kuda „Kamešnica“ te obitelj, studenti i prijatelji maestra fra Anđelka Milanovića Litre.

„Fra Anđelko potječe, želim to naglasiti, iz časne, uže i šire mučeničke obitelji Milanović Litre. Sjetimo se ovdje našega brata fra Stanka i svih mučenika plemena Milanović Litre, iz koje potječu brojna svećenička i redovnička zvanja, što ukazuje na činjenicu da je riječ o obiteljima koji su kao ponosni sinovi i kćeri hrvatskog naroda, s uvjerenjem živjeli vjeru katoličku“, kazao je na početku svoga pozdravnoga govora provincijal Mrše.

„Povjerene službe i dužnosti fra Anđelko je vršio savjesno te je svojim znanjem, ljubavlju prema crkvenoj glazbi – uz pomoć i suradnju s glazbenim piscima i skladateljima koje je okupio oko Instituta za crkvenu glazbu (vodio ga je 24 godine) i lista ‘Sv. Cecilija’ – uspijevao pronalaziti put liturgijsko-glazbene obnove“, nastavio je provincijal te naglasio: „Značajan je njegov priređivački i skladateljski opus, nastao za potrebe obnovljenog bogoslužja, prema smjernicama II. vatikanskog koncila. Svojim je djelima donio nove ideje u crkvenoj glazbi, što je veliki doprinos liturgijskom glazbenom očitovanju na našem hrvatskom jeziku.

Osim toga, nije volio površnost, sentimentalnost i personalnu modu u liturgijskoj glazbi, o čemu je studentima znao govoriti. Drugi su ga opisali kao karakternu, smjernu i blagu osobu, čovjeka koji je ‘svirao srcem, glasom, mudrošću – čitavim bićem’, i koji je bio ‘ispunjen franjevačkom dobrotom i ljubavlju prema Crkvi, franjevačkom redu, vlastitom narodu i svakom čovjeku’.“ Provincijal je čestitao svima koji su sudjelovali u tom projektu, prije svega inicijatoru fra Stipici Grgatu iz župe Gospe od Zdravlja u Splitu te Organizacijskom odboru.

Tom prigodom nazočnima su se obratili i dožupan Brčić, načelnik Đula, ravnateljica škole Veršić i uime fra Anđelkove obitelji fra Stanko Milanović Litre.

Poprsje je dobrovoljno izradio ak. kipar Marko Grgat i darovao ga svome mjestu, a franjevci iz samostana M. B. Lurdske u Zagrebu na čelu s gvardijanom fra Ivanom Maletićem i njihov mješoviti zbor svome nekadašnjem voditelju darovali su spomen-ploču. Nažalost, zbog epidemioloških mjera nisu mogli nazočiti ovom događaju.

„Prije 30 godina nepotpisani autor članka objavljenog u časopisu Sv. Cecilija napisao je ove riječi: ‘Nadamo se da će se fra Anđelku Milanoviću Litri i Crkva i Društvo za njegove zasluge posebno odužiti molitvama i trajnom uspomenom za buduća pokoljenja.’ Na tragu tih riječi danas smo se ovdje okupili da to i učinimo. Tu smo Crkva i Društvo, s molitvom na usnama za njegovu plemenitu dušu i s nakanom da, obilježavanjem spomenute obljetnice, odamo poštovanje svećeniku, franjevcu, glazbeniku, pedagogu i profesoru“, kazao je u svom zahvalnom govoru fra Stipica Grgat, glazbeni pedagog, crkveni glazbenik i skladatelj crkvene glazbe i skupljač glazbenoga narodnog blaga.

Naglasio je da će uspomene na fra Anđelka barem u rodnom Otoku trajno ostati, a tome svjedoči glazbena škola koja nosi njegovo ime i podizanje poprsja. „Oni su čin javnog priznanja osobi fra Anđelka Milanovića Litre i njegovu umjetničkom djelu u cjelini“, kazao je fra Stipica zahvalivši svim državnim i crkvenim institucijama koje su sudjelovale u realizaciji toga projekta: općini Otok, Splitsko-dalmatinskoj županiji, župi Otok, autoru kipa i darovateljima poprsja te svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Program su moderirale Marija Maroš i Suzana Mihaljević, a pjesmom ga je uveličao dječji zbor glazbene škole „Fra Anđelka Milanovića Litre“ pod vodstvom prof. Petra Župića.

Svoje čestitke i brzojave, između ostalih, uputili su: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut za crkvenu glazbu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Nadbiskupska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ u Splitu, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju, počasni građanin Otoka prof. dr. Dragan Primorac i nekadašnji fra Anđelkov prijatelj i suradnik fra Izak Špralja.