Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoren Dom za osobe s demencijom

Rijeka (IKA)

Riječka nadbiskupija otvorila je 19. studenoga u Rijeci Dom za osobe s demencijom.

Na svečanosti koja je označila početak rada ove specijalizirane ustanove, uz osnivača nadbiskupa dr. Ivana Devčića i ravnateljicu Doma s. Mirjam Jerković, govorili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dr. Vesna Bedeković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović. Otvorenje Doma okupilo je brojne koji su sudjelovali u njegovom pripremanju te predstavnike ustanova s kojima je povezan. Dom je otvoren u zgradi koja je ranije bila samostan Milosrdnih sestara Svetoga Križa na Sušaku, od kojih ju je Riječka nadbiskupija otkupila s namjerom da u njoj osnuje ovu ustanovu.

„Humanost se najbolje pokazuje prema najpotrebnijima“, rekao je nadbiskup Devčić, „a osobe s demencijom to svakako jesu“. Istaknuo je kako je Riječka nadbiskupija otvaranjem ove ustanove željela pomoći osobama i njihovim obiteljima koje se suočavaju s ovom bolešću, odgovarajući tako na sve veće potrebe društva. Dodatni razlog je što niti zdravstveni niti socijalni sustav u Hrvatskoj ne posvećuje dovoljno pažnje osobama s demencijom pa niti nema ovako specijaliziranih domova.

Potvrdili su to i predstavnici civilnih vlasti, istaknuvši kako je Riječka nadbiskupija ovime napravila veliki iskorak za društvo koje se mora početi suočavati s ovim problemom. U Hrvatskoj trenutačno ima 90 000 osoba koje boluju od ove bolesti, njih gotovo 4000 u Primorsko-goranskoj županiji. Predviđa se da bi se taj broj uskoro mogao udvostručiti. „Život dostojan čovjeka ne smije biti privilegij, nego dostupan svim građanima“, istaknula je ministrica Bedeković te zajedno sa županom Komadinom i zamjenikom gradonačelnika Obersnela potvrdila da je ovo projekt kojeg treba podržati i pomagati.

S. Mirjam Jerković predstavila je planove za rad Doma kojemu je osnivač Caritas nadbiskupije Rijeka. Dom će ponuditi stacionarni smještaj u kojemu će boraviti 18 osoba u srednjem i terminalnom stadiju bolesti, dnevni boravak za 15 – 20 osoba u početnom stadiju bolesti te uslugu savjetovališta i senzorne terapije koja će biti na raspolaganju i onima koji nisu korisnici Doma. U ovoj fazi Dom je spreman primiti prvih pet korisnika u stacionar, a ostali kapaciteti popunjavat će se kasnije. „Razlog tomu su financijski izazovi kao i organizacijska opreznost prilikom formiranja nove ustanove“, rekla je s. Mirijam.

Namjera je ponuditi njegu i skrb na visokoj i stručnoj razini. O korisnicima će skrbiti medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, socijalni djelatnik, radni terapeut te ostalo pomoćno osoblje. Zgrada je cjelovito obnovljena, a unutrašnjost zgrade kao i vanjski prostor brojnim su detaljima prilagođeni potrebama i izazovima s kojima se susreću osobe s demencijom kao i oni koji skrbe o njima.

Na kraju svečanosti Milosrdne sestre Svetoga Križa iz Slovačke na čelu s provincijalkom Sebastijanom Tuptovom poklonile su relikviju blažene s. Zdenke Schelingove, koja je i sama njegovala bolesnike te će biti nebeska zaštitnica ovog Doma. Nakon toga s. Mirjam Jerković uzvanike je povela u razgledavanje Doma koji je opremljen po najmodernijim standardima.

Ovaj je dom jedna u nizu karitativnih ustanova u Riječkoj nadbiskupiji koje su otvorene za sve građane koji su u velikoj potrebi i nevolji. U toj su mreži sada tri ustanove kojima je osnivač nadbiskupijski Caritas: uz Dom za osobe s demencijom tu je i Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ te Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“. Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i Socijalnu samoposlugu pokrenuo je vodi Franjevački svjetovni red, a Kuću utočišta – dnevni centar za beskućnike i ostale osobe na margini društva, vode sestre milosrdnice.