Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoren proširen postav Zbirke sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre

Trogir (IKA)

Proširen postav Zbirke sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre otvoren je 1. lipnja u Trogiru te je prezentiran povijesni tekstil katedralne zbirke.

Zbirka sakralne umjetnosti je otvorena 2005. u suradnji Konzervatorskog odjela u Splitu i Župe sv. Lovre i u njoj je u najvećoj mjeri prezentirano gotičko slikarstvo na drvu, među kojima najvrjednija djela domaćeg majstora Blaža Jurja Trogiranina. Smještena je na prvome katu župne kuće, na glavnom gradskom trgu u Trogiru.

Realizaciji projekta proširenog postava prethodio je višegodišnji sustavni rad na zaštiti i očuvanju liturgijskog ruha, od inventarizacije i istražnih radnji, do restauracije i prezentacije, koji je Konzervatorski odjel u Trogiru, uz potporu Župe sv. Lovre, proveo u suradnji s Odjelom za tekstil, papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda. Autorice postava su Jelena Grabovac, Vanja Kovačić i Jasna Popović.

Uz čestitke djelatnicama Konzervatorskog odjela u Trogiru i suradnicima koji su sudjelovali u realizaciji novoga postava, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu Tatjana Horvatić istaknula je važnost konzervatorske dokumentacije za očuvanje pokretnih kulturnih dobara, posebno u vidu rizika koji prijete baštini.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Trogiru Jasna Popović govorila je o sustavnoj skrbi službe zaštite spomenika za trogirsku baštinu, istaknuvši značaj te zbirke u europskim razmjerima. Širi povijesni kontekst nastanka izloženih predmeta pružila je ovom prilikom dr. sc. Vanja Kovačić, dok je o duhovnoj dimenziji i ulozi Crkve u očuvanju sakralne umjetničke baštine govorio don Vinko Sanader, župnik Župe sv. Lovre, koji je i blagoslovio novi postav Zbirke sakralne umjetnosti.

Zbirka crkvenoga ruha katedrale sv. Lovre nije velika ali je vrijedna jer obuhvaća neke predmete koji su rijetkost u europskim razmjerima poput kapuljače plašta iz 16. stoljeća na kojoj je u visokom reljefu, tehnikom zlatoveza i sviloveza izveden prikaz sv. Martina. U proširenom postavu Zbirke sakralne umjetnosti u Trogiru izložen je jedan od najstarijih predmeta, pokrivalo za stalak evanđelja, izrađeno od crvenog baršuna i ukrašeno svilovezom i zlatovezom u 14. stoljeću. Posebno je vrijedan komplet od dvije dalmatike, jedne misnice i plašta s figuralnim prikazima svetaca izrađen u 16. stoljeću.

U lokalnim okvirima značajan je i liturgijski komplet trogirskog biskupa Ivana Andreisa iz 17. stoljeća, kao i pokrivala za glavu (mitre) s vezenim grbovima splitskog nadbiskupa Ivana Luke Garanjina (1765. – 1783.) i trogirskog biskupa Ivana Antuna Miočevića (1766. – 1788.).

Zbirka je će biti otvorena za posjetitelje od 15. lipnja do 15. rujna 2023. od 9 do 20 sati.