Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoren prvi kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“ u Sinju

Sinj (IKA/TU)

prvi kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“, otvoren je u petak, 17. lipnja a trodnevni program održat će se u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Glavni organizatori kongresa su Turistička zajednica grada Sinja, Svetište Gospe Sinjske i Kršćanski poslovni klub iz Zagreba, a kao cilj kongresa navode popularizaciju, a time i dugoročno očuvanje postojeće sakralne baštine hrvatskih marijanskih svetišta.

Na kongresu su sudjelovala svetišta iz cijele Hrvatske te Crne Gore, a organizatori se nadaju da će im se ubuduće pridružiti i svetišta iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Program je započeo slavljem euharistije koje je predvodio gvardijan Svetišta Čudotvorne Sinjske fra Ante Čovo u zajedništvu s upraviteljima ostalih svetišta. Nakon mise uslijedila je zajednička molitva te otvaranje programa.

Prisutnima se prvi obratio gradonačelnik Sinja Miro Bulj koji je rekao da je ponosan da se takav kongres prvi put održava baš u gradu Sinju jer se Čudotvornoj Gospi Sinjskoj utječe cijeli hrvatski narod. Naposljetku se sudionicima stavio na raspolaganje te je zaželio ugodan rad i boravak u sinjskom samostanu.

Prisutne goste u nastavku je pozdravio dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja koji je u šaljivom tonu rekao da Dalmatinci u svemu žele biti prvi te je izrazio zadovoljstvo da se ovakav skup prvi put organizira baš u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je prepuna kulturne i duhovne baštine. Spomenuo je projekte Staza Gospe Sinjske i Camino Imota kojima se na veću razinu diže i turistički vid duhovne baštine te županije. Zaželio je da narednih nekoliko dana rada svim sudionicima bude ugodno.

Potom se sudionicima obratila ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Herceg-bosanske županije Gordana Nakić koja je prisutne kroz stihove pjesme Rajska Djevo, kraljice Hrvata usmjerila na odnos čiste ljubavi između Hrvata i Nebeske Majke. „On je očit u zaštiti koju je Majka svome narodu pružala u vremenima teških ratova, bolesti, progona pod tuđinskom vlasti te je tako odnos s Majkom Božjom postao dio identiteta hrvatskog katoličkog stanovništva koje je, iako razasuto po cijelom svijetu, jedan narod“, ističe Nakić. Ukazala je i na važnost revitalizacije staza Gospe Sinjske koje su simbol biblijskih staza spasenja, ali i staza kojima stoljećima hodi hrvatski puk. Podsjetila je da je za opstanak hrvatskog naroda na tim prostorima potrebno jedinstvo te zaželjela da na tom putu hrvatskom narodu pomognu dobri Stvoritelj i nebeska Majka.

U ime Hrvatskog mariološkog instituta prisutnima se obratio fra Gabrijel Hrvatin Jurišić i svima čestitao na organizaciji takvog skupa za kojega vjeruje da će donijeti obilne plodove. Podsjetio je na nastojanja fra Karla Balića u napredovanju mariološke znanosti u Hrvata, na važnije aktivnosti Hrvatskog mariološkog instituta od njegova osnutka do danas te je najavio novi jednogodišnji specijalistički studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji će upraviteljima svetišta i župnicima pomoći da dublje uđu u problematiku svetišta, hodočašća, ispovijedanja i naviještanja Božje riječi. Zaželio je da susret u Sinju pomogne da se svi kućama vrate oduševljeni u ljubavi prema Bogu, Majci Božjoj i hrvatskome narodu.

Posljednji se nazočnima obratio gvardijan sinjskoga svetišta fra Ante Čovo koji je, u ime organizatora, izrazio ponos što se upravo u tim krajevima održava prvi takav kongres. Apostrofirao je da bez svetišta Majke Božje za hrvatski narod nema života, djevičanstva, čistoće, blagih pogleda ni pobjede. Izrazio je i nadu da će svi na najbolji način predstaviti svoja svetišta, da će program biti na obogaćenje sviju i proglasio kongres otvorenim.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je radni dio programa, odnosno predstavljanje svetišta. Fra Ante Čovo predstavio je Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, preč. Domagoj Matošević je preko platforme Zoom predstavio Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, fra Krunoslav Kocijan Svetište Majke Božje Trsatske, a mons. Antun Sente Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

U programu su predviđeni sljedeći predavači i izlaganja: vlč. Ivan Ereiz govorit će o Svetištu Gospe Voćinske, vlč. Srećko Majić o Svetištu Gospe od Škrpjela u Boki Kotorskoj, don Jerko Vuleta o Svetištu Gospe od Zečeva u Ninu te don Ante Čotić o Svetištu Gospe od Otoka u Solinu. Nakon tih izlaganja uslijedit će okrugli stol o temi „Duhovna baština marijanskih svetišta“.

U popodnevnom dijelu programa održat će se prigodni izlet uz hodanje Stazom Gospe Sinjske te razgledavanje sinjskih znamenitosti – tvrđave Grad, Franjevačkog muzeja te storytelling destinacije u interpretaciji vodiča kroz lik fra Pavla Vučkovića. Završetak prvog dana kongresa bit će uveličan koncertom gradskog zbora Brodosplit.

Program drugoga dana također počinje slavljem mise, a nakon toga slijede predavanja. Prvo, „Hodočašća i svetišta u Dalmaciji od kasnoantičkog razdoblja do srednjeg vijeka“ održat će Miroslav Katić iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Sudionici će potom moći poslušati predavanje Lina Ursića iz Ureda za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije o sakralnoj baštini otoka Brača, izlaganje Krešimira Čeke o Marijanskom zavjetu za domovinu i predavanje fra Domagoja Runje o hodočasnicima na Stazi Gospi Sinjskoj. Nakon toga izlaganja će održati Marija Pražen koja će govoriti o putevima sv. Jakova – Camino Hrvatska, Rujana Bušić Srpak iz Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije te Vedran Barbarić iz Arheološkog muzeja u Splitu koji će prisutnima približiti zaštitu i prezentaciju grobnice svetog Dujma na Manastirinama u Saloni.

Jutarnji dio drugoga dana kongresa završava okruglim stolom o smjernicama za razvoj vjerskog turizma u Republici Hrvatskoj, a nakon popodnevnog odmora sudionici će poći na izlet u Vrliku gdje će razgledati izvor rijeke Cetine, starohrvatsku crkvu Svetog Spasa, pločasti most, Peručko jezero, a Miroslav Katić održat će sat povijesti. U večernjim satima bit će upriličeno druženje uz Cetinu, a drugi dan bit će zaključen predstavom „Opsada“ čiji će se drugi čin održati u Alkarskim dvorima.

U nedjelju 19. lipnja, posljednjeg dana programa, bit će slavljena misa u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske te će uslijediti završetak prvog kongresa „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“.