Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Don Lovre Katić – skica za portret“

Solin (IKA)

Izložba „Don Lovre Katić – skica za portret“ otvorena je u četvrtak 26. kolovoza u Galeriji Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ u Solinu u povodu obilježavanja 60. obljetnice preminuća hrvatskoga velikana, svećenika, povjesničara, pedagoga i humanista, Solinjanina don Lovre Katića.

Izložba je nastala u suradnji solinskoga „Zvonimira“, Arheološkoga muzeja u Splitu, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Nadbiskupskoga arhiva u Splitu i drugih institucija i pojedinaca, a priredio ju je Mario Matijević, urednik Solinske kronike i djelatnik „Zvonimira“.

Ravnatelj „Zvonimira“ Tonći Ćićerić, pozdravivši nazočne na otvorenju, istaknuo je kako je riječ o prigodnoj izložbi koja je plod suradnje partnerskih institucija, a dio je većega i obuhvatnijega projekta koji započinje upravo ovom izložbom. Istaknuvši nadalje kako je iza izložbe dugotrajan i iscrpan istraživački i znanstveni posao Ćićerić je naglasio da je ona i svojevrsno „iskupljenje“ svih Solinjana i institucija zbog desetljetnoga zaboravljanja na ovoga solinskog velikana, a koja su svoj vrhunac doživjela u ovogodišnjemu rušenju njegove rodne kuće u Solinu.

Nazočnima se potom uime solinskoga „Zvonimira“ obratio i Mario Matijević, priređivač izložbe koji je istaknuo kako se ovom prvom izložbom slika, fotografija, radova, članaka, različitih materijala koji kroz modularni pristup tematiziraju i još jednom općoj, ali i stručnoj javnosti pokazuju svu širinu djelovanja don Lovre Katića, postavljaju temelji sustavnome proučavanju i detaljnome istraživanju te kritičkome valoriziranju Katićeva sveukupnoga rada. Upravo ova izložba zbog sustavnosti karaktera projekta kojega je sastavni dio određuje njegov smjer. Štoviše na najbolji mogući način već za narednu godinu pruža sve nužne preduvjete za organiziranje znanstvenoga skupa o don Lovri Katiću. Materijali istraživanja predstavljeni na planiranomu skupu svoje će mjesto naći u časopisu za solinske teme Tusculum, odnosno monografiji kao i u elektroničkomu obliku na „Zvonimirovoj“ bazi podataka, odnosno u novom znanstveno-istraživačkom centru koji će u solinskom „Zvonimiru“ uskoro započeti s radom.

Izložbu je otvorio profesor na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu dr. sc. don Marko Trogrlić koji je, podsjetivši nazočne na život i stvaralaštvo don Lovre Katića, istaknuo važnost ove izložbe, odnosno čitavoga sveobuhvatnoga projekta koji iz nje proizlazi. Zaključno govoreći dr. Trogrlić je naglasio kako će upravo znanstveni skup koji će se dogodine održati u Solinu u suradnji „Zvonimira“, arheoloških muzeja i Odsjeka za povijest na najbolji mogući način usmjeriti nove naraštaje prema očuvanju uspomena na velike humaniste našega naroda odnosno na njihova znanstvena i životna dostignuća kojima pridonosi izgradnji društva.

Idućega dana u petak 27. kolovoza na Staromu groblju na Gospinu Otoku predstavnici navedenih institucija sudjelujući na obredu odrješenja koji je predvodio don Vladimir Smoljo, župni vikar prasvetišta Gospe od Otoka, položili su vijenac uz sarkofag don Lovre Katića zaključivši na taj način obilježavanje 60. obljetnice njegova preminuća.