Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena velika izložba jaslica uz katedralu u Križevcima

Križevci (IKA)

Križevačka eparhija u suradnji s Pokretom fokolara Mariapolija Faro u Križevcima, Udrugom Jasličara Jaska – Jastrebarsko i Križevačkim likovnim krugom, a u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije, u prostorima katedralnog kompleksa u Križevcima otvorila je 17. prosinca izložbu jaslica i slika s motivima Kristova rođenja križevačkog slikarskog kruha ”Zima”.

Ispred Udruge Jasličara prigodno se obratila Marija Golub, tajnica Udruge, posebno istaknuvši značaj Franje i Đurđice Medvedovski, koji su poznati po izradi tradicionalnih jaslica.

Predsjednica Križevačkoga likovnog kruga Marijana Šatrak kazala je kako je ideja za izložbu potaknuta od strane križevačkog vladike Milana Stipića, koji je želju za njezinom realizacijom izrazio prilikom tradicionalne izložbe u čast sv. Marka Križevčanina u rujnu. Dopredsjednik Križevačkog likovnog kruga Zoran Homen kazao je da unatoč vremenu bez snijega, motivi križevačkih likovnjaka, koji su prezentirani na izložbi odišu zimskim i božićnim ugođajem. Posebno je zahvalio vladiki Stipiću na suradnji.

Programom je moderirao Ozren Bogdanović, a nastupila su djeca Paviljona za nezbrinutu djecu sv. Marko Križevčanin Križevačke eparhije i kantautorica Lidija Baljuk.

Otvorenju izložbe nazočili su vladika Stipić, kancelar Eparhije o. Vladimir Simunović i župnik grkokatoličke župe Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom o. Marjan Jeftimov. Izložba će biti otvorna do Bogojavljenja – Sveta tri kralja.