Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorenje Godine majke M. Amadeje Pavlović u Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu 26. studenoga obilježile su 49. obljetnicu smrti majke M. Amadeje Pavlović, te svečanim rekvijemom, koji je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, ujedno otvorile Godinu majke M. Amadeje.

Majka M. Amadeja, krsnim imenom Karolina Pavlović, kao provincijalna poglavarica u vremenu II. svjetskog rata, dala je značajno svjedočanstvo vjere i hrabrosti u nastojanju oko očuvanja redovničkoga identiteta.

Nadbiskup Hranić u propovijedi povezao je hrabrost i poletnost majke M. Amadeje s uskrsnom i duhovskom vjerom prvih Isusovih učenika: „Majka M. Amadeja bila je mudra i inteligentna, hrabra žena, puna Duha Krista Uskrsloga, koja je shvatila da je kršćanin po samoj vjeri u uskrsnuće istodobno poslan biti u svom društvenom ambijentu proročki znak i glas, sposoban plivati protiv struje i zauzimati se za poštovanje temeljnih ljudskih prava i dostojanstva svakoga čovjeka, neotuđivih, jer mu ih je dao Bog Stvoritelj i zato nema ovozemnoga režima koji bi ta prava i dostojanstvo smio dovesti u pitanje, a još manje ih smio ugroziti i pogaziti.“

Nadbiskup je zatim podsjetio na hrabro djelo majke M. Amadeje kojim je pokazala zalaganje za jednakost svih rasa i kultura pred Bogom: kad je spasila život židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock, udanoj Grünbaum, te joj je za to djelo dodijeljen naslov „Pravednica među narodima“.

Propovjednik je zatim istaknuo bitnu ulogu majke M. Amadeje u vremenu u kojem se sve što je crkveno i vjersko oduzimalo i zatvaralo te se tako sprječavao vjerski i karitativni rad: „Majka M. Amadeja tu je pokazala zavidnu diplomatsku taktiku i vještinu pregovaranja. Znala je osjetiti kad mora pokazati i spremnost na kompromis. Da bi sačuvala provincijalnu kuću, pronalazila je i komunističkim vlastima predlagala i alternativna rješenja.“

Podsjetio je zatim na poglavlje u kojem su komunističke vlasti željele sestrama oduzeti redovničko odijelo, te kako je majka M. Amadeja u tome prepoznala namjeru kojom žele nastaviti s oduzimanjem svega što je bitno za redovnički život, zajedništvo u blagovanju, molitvi i odlazak u crkvu: „Kad sestre otpuštaju iz bolnica jer ne žele skinuti redovničko odijelo, ona nastupa proročkom jasnoćom i težinom svoje riječi.“

Na kraju je mons. Hranić rekao: „Po isteku službe provincijalne poglavarice majka M. Amadeja i dalje je bila raspoloživa za službe koje su joj bile dodijeljene. Stekla je glas uzorne i svete redovnice. Radujem se zato i pozdravljam programe koje planirate u ovoj godini, kako biste se vi sami i kako bismo se i mi, svećenici i vjernici, bolje upoznali s njezinim likom i redovničkim svjedočanstvom.“

Sestre su dalje nastavile svoj program u danu zahvalnosti za sve što je Bog učinio po majci M. Amadeji. U prijepodnevnom programu okupile su se u samostanskoj crkvi na molitvu krunice. Uz otajstva žalosne krunice čitani su pripremljeni tekstovi iz života majke M. Amadeje. Prije početka molitve provincijalna poglavarica s. Valerija Široki sestrama je uputila nekoliko riječi kojima ih je pozvala na osluškivanje u molitvi i duhovnom čitanju, kako bi otkrile što nam majka M. Amadeja želi reći za naš duhovni i redovnički život.

U popodnevnim satima sestre su pohodile sestarsko groblje, uz prigodni program zahvale i molitve za pokojne. Predvečerje su obilježile klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitvom Večernjih hvala. 

Više o majci M. Amadeji i programu obilježavanja Godine njoj posvećene, može se pročitati na internetskoj stranici: https://sestre-sv-kriza.hr/majka-amadeja-karolina-pavlovic/, te u listiću koji će izlaziti jedanput mjesečno.