Budi dio naše mreže
Izbornik

„Ovčara bola" - glavna tema novoga broja „Prilike"

Zagreb (IKA )

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u novom broju mjesečnoga magazina „Prilika" tematizira se, kako piše autor Tomislav Šovagović - najbolnija noć hrvatske povijesti.

Tako se može opisati prijelaz s 20. na 21. studenoga 1991. godine kada je na Ovčari velikosrpski agresor, točnije četnici potpomognuti Jugoslavenskom narodnom armijom, mučio i hladnokrvno ubio 261 hrvatskoga branitelja, civila i pripadnika medicinskoga osoblja iz vukovarske bolnice. O poznatim činjenicama vezanim uz nezapamćeni zločin govore, među ostalim, preživjeli svjedok s Ovčare Dragutin Berghofer Beli (78), vinkovački redatelj filma „Ovčara – neispričana priča” Vladimir Andrić i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava. Splitski glumac Pere Eranović i djeca poginulih hrvatskih branitelja napisala su jedinstvena svjedočanstva tuge i boli.

Strategija njemačke kancelarke Angele Merkel u novim europskim migrantskim pitanjima, tema je politološke analize Ive Lovrića. Domagoj Sajter promišlja o modernoj monetarnoj teoriji. Analiza psihologinje dr. Lovorke Brajković posvećena je hiperseksualizaciji djece u televizijskim emisijama. Što učiniti kada se djecu ugrožava fizički i preko ekrana, prigodno piše Katarina Matković. Stručnjakinja za ekološka pitanja Tihana Mojsinović aktualizira koje se poruke iz prirode mogu iščitati zbog topline u studenome? Koliko stoji zdrav život, pita se i ocjenjuje Jadranka Pavić. Uz mjesec sv. Cecilije analiziraju se i zanimljivi fenomeni na hrvatskoj glazbenoj sceni, a na filmskoj stranici nova inačica staroga filma, s redateljem-glumcem Bradleyjem Cooperom i Lady Gagom – od zvijezda do pepela. O romanu Družba badema, Kako je Asiz spašavao svoje Židove, novinara Paola Mirtija, piše Nikolina Mesić. Kako je Franjevački svjetovni red organizirao simultanku s velemajstorom i šahovskim komentatorom Alojzijem Jankovićem, napisano je na sportskoj stranici. Nagradni kviz omogućuje osvajanje knjige Rudolfa Schnackenburga „Evanđelje po Marku”, objavljenu u dva dijela u izdanju Glasa Koncila.

Mjesečni magazin »Prilika« objavljen je uz Glas Koncila s nadnevkom nedjelje 11. studenoga.

Ključne riječi:
Ovčara Prilika