Budi dio naše mreže
Izbornik

Oživljena tradicija hodočašća na Sveti Križ

Rijeka (IKA)

Zavjetnim hodočašćem u kapelu Svetog Križa na Gornjoj Vežici na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, u četvrtak, 21. svibnja Riječani su oživjeli tradiciju svojih predaka koji su na Sveti Križ hodočastili još u 18. stoljeću za vrijeme kolere i suše.

Do osunčanog i burom ošinutog Svetog Križa pješice su od središta grada pristigli vjernici predvođeni župnikom najstarije riječke župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjinom Francetićem. Gore ih je dočekao župnik Župe sv. Ane na Gornjoj Vežici vlč. Michele Cittadino s vjernicima gornjovežičke župe i u zajedništvu su nakon molitve krunice slavili misu koju je predvodio mons. Francetić.

U poticajnoj propovijedi istaknuo je da biti vjernik ne znači puno znati, nego živjeti svoju vjeru i uzdizati pogled prema križu. Pogled na Isusov križ jest spasonosan jer je on simbol našeg spasenja. U počecima su se crkve gradile u obliku križa, a sada je dobro cijeniti tradiciju i hodočastiti na mjesta poput kapelice Svetoga Križa na Gornjoj Vežici. Kronike svjedoče da su joj Riječani, ali i vjernici s Grobnika i drugih mjesta često hodočastili u nesreći i potrebi, a osobito 1724. godine za vrijeme kolere od koje su ljudi umirali na riječkim ulicama, kazao je mons. Francetić. Dodao je i godinu 1765. i veliku sušu zbog koje su također vjernici hodočastili na Sveti Križ i u znak zahvale darovali jedno zvono kojega više nema.

Riječki kraj obgrljen je zavjetnim kapelana, a u ovu se hodočastilo i nakon Drugog svjetskog rata. No, više desetljeća to se nije činilo i ovim hodočašćem, kao i molitvama koje je od blagdana Cvjetnice pokrenuo vlč. Cittadino, oživljena je tradicija.  Vežički župnik svake subote u vremenu od 10 do 17 sati u kapelici Svetog Križa organizira euharistijsko klanjanje nakon kojega se slavi misa. Danas je nužna obnova kapelice, a u budućnosti bi ona, prema želji i svjedočanstvima mnogih vjernika koji su hodočastili Svetom Križu i doživjeli milosti, mogla postati riječki Tabor, poručio je vlč. Cittadino.