Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Da bismo zaustavili dječji rad trebamo iskorijeniti siromaštvo

Zagreb (IKA)

U govoru izrečenom u petak 19. studenoga sudionicima konferencije „Iskorijeniti rad maloljetnika, izgraditi bolju budućnost“, koju je u Vatikanu organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, papa Franjo traži od država i poduzetnika da odraslim osobama u obiteljima zajamče dostojan rad, kako djeca ne bi bila primorana raditi, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Neka nikada više ne bude djece koja ne mogu sanjati, igrati se i rasti. Kako bi se suzbilo zlo dječjega rada koji ugrožava zdravlje djece te im uskraćuje njihovo pravo na obrazovanje i mirno djetinjstvo, države i poduzetnike treba poticati da stvore prilike za dostojan rad s primjerenim plaćama, da obitelji ne bi trebale primoravati malu djecu na rad. U svakoj zemlji, osim toga, valja podupirati kvalitetno obrazovanje, besplatno za sve, kao i zdravstveni sustav dostupan svima, rješenja su koja je papa Franjo iznio primivši u audijenciju sudionike konferencije „Iskorijeniti rad maloljetnika, izgraditi bolju budućnost“.

Odazivajući se na poziv Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, koji je organizirao konferenciju, predstavnici međunarodnih organizacija, građanskoga društva, poduzetništva i Crkve, došli su u Vatikan iz cijeloga svijeta, unatoč, kako je primijetio papa Franjo na početku govora, teškoćama zbog pandemije, kako bi razmotrili inicijative i napore koje valja ostvariti ili ojačati u borbi protiv dječjega rada.

Radno iskorištavanje djece posebno je važno za sadašnjost i za budućnost našega čovječanstva. Mjera u kojoj se zauzimamo u poštovanju urođenoga ljudskog dostojanstva i temeljnih prava najmanjih, očituje koja smo vrsta odraslih ljudi i koje vrste želimo biti, te kakvo društvo želimo graditi, napomenuo je Papa te primijetio kako pobuđuje zaprepaštenje i uznemirenost činjenica da u suvremenim gospodarstvima, u kojima su tehnološke inovacije kontinuirane, i to toliko da se govori o „četvrtoj industrijskoj revoluciji“, na svim krajevima svijeta ustraje uključivanje djece u radne aktivnosti. To, prema Papinim riječima, ugrožava njihovo zdravlje, njihovo psiho-fizičko stanje i lišava ih prava na obrazovanje i na radosno i mirno djetinjstvo, a pandemija je još pogoršala stanje.

Dječji rad ne valja miješati s malim kućanskim poslovima koje djeca obavljaju u slobodno vrijeme i koji odgovaraju njihovoj dobi, i to kako bi pomogli članovima obitelji ili drugim članovima zajednice, podsjetio je Papa te objasnio: Ti poslovi uglavnom pridonose njihovu razvoju, jer im omogućuju provjeriti vlastite sposobnosti i rasti u svijesti i odgovornosti.

Dječji je rad nešto potpuno drugo. To je iskorištavanje djece u proizvodnim procesima globaliziranoga gospodarstva u korist tuđih profita i zarade. To je uskraćivanje prava djece na zdravlje, na obrazovanje, na skladan razvoj koji obuhvaća također mogućnost za igru i snove. To je tragično. Dijete koje ne može sanjati, koje se ne može igrati, koje ne može rasti. To je oduzimanje budućnosti djeci, a time i samom čovječanstvu. To je povreda ljudskoga dostojanstva, rekao je Papa.

Ističući čimbenike koji maloljetnike najviše izlažu radnom iskorištavanju, posebno je spomenuo krajnje siromaštvo i nedostatak posla te slijedom toga očaj u obiteljima. Da bismo iskorijenili to zlo, trebamo zajedno raditi kako bismo uklonili siromaštvo, te ispravili izopačenosti sadašnjega gospodarskog sustava koji bogatstvo usmjerava u ruke nekolicine. Moramo potaknuti države i protagoniste poduzetničkoga svijeta da stvore prilike za dostojan rad s primjerenim plaćama koje omogućuju zadovoljenje potreba obitelji, ne primoravajući njihovu djecu na rad, upozorio je papa Franjo te govor zaključio Isusovim riječima: „…što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“.

Ključne riječi:
dječji rad papa Franjo