Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u pohodu biskupiji Albano

Albano (IKA)

Papa Franjo će 21. rujna u popodnevnim satima posjetiti biskupiju Albano pod čijom se jurisdikcijom nalazi i Papinski ljetnikovac Castel Gandolfo, kojega on više ne posjećuje, već ga je stavio na raspolaganje hodočasnicima i turistima, koji ga svake subote posebnim vlakom koji kreće iz Vatikana, mogu razgledati zajedno s okolnim vilama.

Papin dolazak u Albano predviđen je oko 17.15 sati. Najprije će se sastati u katedrali sa svećenicima, redovnicima i redovnicima i izmoliti litanije, a potom će u 18 sati na glavnom trgu slaviti misu. Gradonačelnik će na kraju predati povelju i pokazati ploču koja je postavljena u spomen na taj pastirski posjet i Papina nastojanja u očuvanju prirode. Ploča prikazuje papu Bergoglia koji čisti tragove smoga i zagađenja, vraćajući čovječanstvu čisto plavo nebo i sjaj sunca.

Mjesni biskup Marcello Semeraro, bliski suradnik pape Bergoglia, smatra da ovaj posjet ima obiteljsko obilježje. Datum ovog najkraćeg Papinog posjeta nije navodno izabran slučajno. Na svetkovinu sv. Mateja, apostola i evanđelista, 21. rujna, papa Bergoglio obilježava obljetnicu svoga odgovora na Gospodinova poziv u svećeničku službu. Istog dana pada obljetnica posvete novog glavnog oltara u katedrali, kojega je 2008. posvetio papa Benedikt XVI. tijekom mise prigodom otvorenja nove katedrale. Za biskupiju Albano je to, prema riječima biskupa Semerara simboličan datum, kojim je službeno započela nova pastoralna godina. Ove godine se dovršavaju razni restauratorski pothvati. Sve je to pružilo priliku za Papin kratki, ali značajni posjet ovoj suburbanoj biskupiji, susjednoj biskupiji Rima. Vjernici na čelu s biskupom i svećenicima se nadaju da će Papa podržati pastoralni projekt što ga biskupija provodi u svjetlu apostolske pobudnice Evangelium mundi.

Ključne riječi:
Albano papa Franjo