Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Duha treba slijediti u slobodi, ne treba ga zatvarati u kavez pretjeranim pravilima

Vatikan (IKA)

Susrevši se s članovima Družbe svetoga Josipa u Vatikanu, Papa je 17. ožujka istaknuo neka obilježja posvećenoga života prema riječima njihova utemeljitelja svetoga Leonarda Murialda, među ostalim i da „ljubav znači vidjeti i govoriti o ljepoti svakoga, praštati od srca, imati mirno lice, ljubaznost, nježnost”, prenosi Vatican News.

„Dopustimo da nas Bog voli kako bismo bili vjerodostojni svjedoci njegove ljubavi; dopustimo da njegova ljubav sve više vodi naše osjećaje, misli i djela”. Poticaj da se otvore Božjoj ljubavi, koji je sveti Leonardo Murialdo upućivao svojoj braći iz kongregacije koju je osnovao – Pobožne družbe svetoga Josipa – vrijedi i danas – istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju redovničke obitelji koje slijede stope toga sveca iz Torina.

U dan kada „Murialdovi Josipovci“ slave 150. obljetnicu ustanovljenja, Sveti je Otac podsjetio kako sveti Leonardo nije bio ravnodušan na moralno, kulturno i gospodarsko siromaštvo svojega vremena te da se u tadašnjem Torinu, koji je bio središte masonerije, posvetio odgoju mladih, a ponajviše radnika, potičući stvarnost koja se tijekom 150 godina obogatila ljudima, djelima, različitim kulturnim iskustvima, i ponajviše – primijetio je papa Franjo – velikom ljubavlju.

Hoditi vođeni Duhom Svetim

Papa se u govoru osvrnuo na ono što im je napisao prošle godine, u prigodi otvaranja njihove jubilarne proslave, odnosno na želju da nastave rasti u umijeću razumijevanja potreba vremena, te da se s njima suoče kreativnošću Duha Svetoga za koju su potrebni razlučivanje i vjernost. Potaknuo ih je, osim toga, da brinu posebno o mladima te ohrabrio da nikada ne prestanu sanjati, slijedeći primjer svetoga Josipa i svetoga Leonarda.

Rimski je biskup dodao tri vidika o kojima valja razmisliti: prvenstvo Božje ljubavi, pozornost prema svijetu koji se mijenja i očinsku nježnost ljubavi. Posebno je istaknuo kako dopustiti da budemo voljeni znači onu poniznost posvećenoga života koja raste u tišini, molitvi, ljubavi i služenju; valja dopustiti da nas vodi ljubav, a ne pravila. Pritom je ispričao anegdotu o generalu Družbe Isusove, patru Ledóchowskom, koji je svu isusovačku duhovnost želio staviti u jednu knjigu, kako bi „sve uredio“, i o benediktinskom opatu koji je, čitajući prvi primjerak, izjavio da je taj dokument ubio Družbu Isusovu.

„Kada se sve želi podvrgnuti propisima, Svetoga Duha stavljate u kavez. I mnogo je onih – redovnika, posvećenih osoba, svećenika i biskupa – koji su Duha Svetoga zatvorili u kavez. Molim vas, ostavite slobodu, ostavite kreativnost. Valja uvijek hoditi pod vodstvom Duha”.

Slijediti primjer svetoga Leonarda Murialda

Govoreći o svetom Leonardu Murialdu, Papa je istaknuo njegovu osjetljivost na potrebe muškaraca i žena tog vremena, sposobnost uočavanja nevolja oko sebe, činjenicu da je bio glasnogovornik proročke riječi Crkve u svijetu kojim su vladali gospodarski interesi i moć, dajući glas onima koji su bili najviše marginalizirani te kako je znao shvatiti vrijednost laika u životu i u apostolatu. Ukratko hrabar i otvoren čovjek, na čije je nasljedovanje potaknuo papa Franjo, i to zajedno, laike, redovnike i redovnice, na zajedničkim putovima molitve, razlučivanja i rada, kako bi bili tvorci pravednosti i zajedništva.

„Bez vjere se ne sviđaš Bogu, bez nježnosti se ne sviđaš bližnjemu“, govorio je sveti Leonardo Murialdo. Za papu Franju to je jednostavan i snažan program života i apostolata, piše Vatican News.