Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Ekonomski i drugi interesi koče provedbu reforme ženidbenog procesa

Rim (IKA)

„Uspjeh reforme nužno prolazi kroz obraćenje struktura i ljudi, stoga ne dopustimo da materijalni interesi nekih odvjetnika ili strah od gubitka moći nekih sudskih vikara zaustave ili odgode reformu”, kazao je 20. svibnja papa Franjo na otvaranju 73. generalnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije.

Sinodalnost i kolegijalitet, reforma ženidbe, te odnos biskupa i svećenika tri su teme o kojima je govorio Rimski biskup. Govoreći o primjeni reforme kanonskih postupaka za parnice proglašenja ništavosti ženidbe, rekao je da su motu proprij Mitis Iudex Dominus Iesus i motu proprij Mitis et Misericors Iesus iz 2015., kojima se uvodi kratki postupak i mogućnost izravnog obraćanja mjesnom biskupu, temeljeni na bliskosti i besplatnosti.

„Blizina ranjenim obiteljima znači da se presuda, kad je to moguće, održi u krajevnoj Crkvi, bez odgađanja i bez nepotrebnih produljenja. Besplatnost, po evanđeoskom mandatu ‘besplatno primiste, besplatno dajte’ zahtijeva da crkveno proglašenje ništavosti sakramenta ženidbe ne smije koštati toliko da ga siromašni ljudi ne mogu podnijeti”, prenosi Papine riječi Fratellanza umana.

Međutim, reforma je, primijetio je Papa sa žaljenjem, „nakon više od četiri godine još uvijek daleko od primjene”. Reformom moramo pokazati da je „Crkva majka i da u srcu ima dobro svoje djece”, a to su u ovom slučaju oni koji su „obilježeni ranom slomljene ljubavi”, te zaključuje: „Uspjeh reforme nužno prolazi kroz obraćenje struktura i ljudi, stoga ne dopustimo da materijalni interesi nekih odvjetnika ili strah od gubitka moći nekih sudskih vikara zaustave ili odgode reformu”.