Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: 'Crkva se mora brinuti za najmanje, najbjednije i zapostavljene'

Kaunas (IKA )

Drugog dana apostolskog pohoda Litvi, Latviji i Estoniji, papa Franjo slavio je misu u parku Santakos u Kaunasu, drugom najvećem gradu u Litvi.

I drugi dan svog boravka na 25. apostolskom pohodu, ovoga puta trima baltičkim zemljama, papa Franjo je proveo u Litvi, zemlji s gotovo tri milijuna stanovnika, većinom pripadnika Katoličke Crkve. Svečanu misu, na kojoj je sudjelovalo stotinu pedeset tisuća vjernika, slavio je u Kaunasu.

Sveti je Otac izabrao park Santakos, isto mjesto na kojem je u rujnu 1993. misu slavio i sv. Ivan Pavao II. Osvrnuo se na muke i nevolje koje je litavski narod pretrpio tijekom okupacije i deportacije, primijetivši kako prošli naraštaji ne mogu zaboraviti posljedice strahota okupacije i deportacija, tjeskobu i žalost zbog onih koji se nisu uspjeli vratiti te sramotu tajnih prijava i izdaja. ‘Želja za vlašću i slavom je najčešći način ponašanja onih koji ne uspijevaju ozdraviti od spomena na svoju povijest i možda se upravo zbog toga ne uspijevaju uključiti u sadašnje radne prilike’, rekao je Papa.

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji, papa Franjo se osvrnuo na 75. obljetnicu razaranja geta u Vilniusu i ubojstva tisuće Židova. Pozvao je kršćane da na vrijeme otkriju nove pogubne klice sličnih stajališta, udaljujući iz svojih sredina i kultura opasnost uništavanja i isključivanja manjina i odbačenih. ‘Crkva se mora brinuti za najmanje, najbjednije i zapostavljene’, zaključio je Sveti Otac.

Nakon misnoga slavlja susreo se s biskupima, a nakon toga i sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima. Papa sutra putuje u Latviju, a prekosutra u Estoniju.

Ključne riječi:
Kaunas Litva papa Franjo