Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Između vjere i razuma postoji naravni sklad

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 30. rujna u audijenciju članove međunarodne udruge vjernika papinskoga prava Fraternidad de Agrupaciones Santo Tomás de Aquino, izvijestio je Vatican News.

Papa je primio članove udruge nazvane po svetomu Tomi Akvinskom nekoliko mjeseci nakon preminuća njihova utemeljitelja fr. Aníbala Fosberyja, koji je preminuo u svibnju ove godine. Njegova je želja bila pridonijeti provedbi nauka proizišloga iz Drugoga vatikanskog sabora. Papa Franjo se prisutnima obratio spontano, a u pripremljenom govoru, koji je uručio, među saborskim je novostima istaknuo veću svijest o pravima i dužnostima laika u odnosu na evangelizatorsko poslanje. Na njima je posebno odgovornost donošenja svjetla evanđelja u vremenite stvarnosti, istaknuo je.

Danas vidimo da je vaše bratstvo prihvatilo saborsku poruku te potaknulo razne projekte u svrhu evangelizacije kulture, mladih i obitelji, stvarajući veliku raznolikost obrazovnih institucija, poput škola, sveučilišta i sveučilišnih rezidencija u različitim dijelovima svijeta, napomenuo je Papa.

Molitva otkriva Božju prisutnost u svijetu

Primijetivši potom da je u povijesnom kontekstu u kojemu je živio sveti Toma Akvinski, njihov zaštitnik, bilo različitih izazova, Papa je istaknuo da je sveti Toma uspio pokazati da između vjere i razuma postoji naravni sklad. Kada postanemo svjesni tog bogatstva, koje je bitno za prevladavanje fundamentalizama, fanatizama i ideologija, otvara se širok put kako bi poruka Radosne vijest doprla do različitih kultura, uvijek s prijedlozima koji su kompatibilni s inteligencijom ljudskog bića i poštujući identitet svakog naroda, napomenuo je Sveti Otac.

Rimski je biskup potom istaknuo duboki odnos svetoga Tome s Bogom. Njegova mu je duhovnost pomogla otkriti Božje otajstvo, rekao je te napomenuo da je to vrlo važno jer je za otkrivanje Gospodinove prisutnosti u svijetu, u događajima, potrebno moliti, imati srce sjedinjeno s Isusovim. Tako se naš duh hrani, jača, usavršavaju se ljudski potencijali, poput inteligencije, te smo sposobni svaku situaciju vidjeti na transcendentan način, čak i one koje pred ljudskom logikom mogu biti samo obeshrabrujuće.

Da bismo se približili svima potrebna je poniznost

I danas su se u svijetu pojavile nove kulture, od kojih neke predstavljaju nova životna usmjerenja koja su katkada u suprotnosti s evanđeljem, primijetio je Papa. Izazov evangelizacije koji dijelite kao udruga, posebno u kontekstu pluralnih, multikulturalnih i multireligijskih gradova, od vas zahtijeva veliku poniznost kako biste se mogli približiti svima, ne isključujući nikoga, pa ni one koji ne dijele našu vjeru ili naše vrijednosti, rekao je Sveti Otac.

Tamo valja ući u dijalog s ljudima, njihovim snovima, njihovim životima, ranama i naporima, jer sve što je ljudsko dostojno je da bude obuhvaćeno Božjom ljubavlju i milosrđem – istaknuo je papa Franjo te govor završio povjeravajući prisutne Mariji koja, kako je napisao, podučava kako biti evangelizatori, donoseći svima božansku nježnost, te zazivajući Gospodina da umnoži dobre plodove koje to djelo ostvaruje u društvu.

Fraternidad de Agrupaciones Santo Tomás de Aquino (FASTA) zajednica je laika, svećenika i Bogu posvećenih žena Katoličke Crkve ustanovljena u Argentini 1962. na inicijativu oca Aníbala Fosberyja, člana Reda propovjednika (dominikanaca). Udruga u svom središtu ima edukaciju, a trenutno je, osim u Argentini, prisutna u Ekvadoru, Španjolskoj, Peruu i Demokratskoj Republici Kongo na sveučilištima, zavodima, školama i sveučilišnim rezidencijama te surađuje sa skupinama mladih, unijama roditelja, te zajednicama vjere i apostolata, izvijestio je Vatican News.