Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo primio predsjednika DR Kongo

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 17. siječnja u Vatikanu u privatni posjet predsjednika Demokratske Republike Kongo Felixa Antoinea Tshilomba Tshisekedija.

Nakon susreta s Papom, predsjednik Tshisekedi je s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom razmijenio ratifikacijske instrumente Okvirnoga ugovora između Svete Stolice i te afričke države. Nazočan je bio i tajnik za odnose s državama Paul Richard Gallagher.

U priopćenju sa susreta Tiskovni ured Svete Stolice istaknuo je da je u razgovorima izraženo veliko zadovoljstvo zbog ratifikacije Okvirnoga ugovora između Svete Stolice i DR Kongo o pitanjima od zajedničkoga interesa. Ugovor je potpisan 20. svibnja 2016. u Vatikanu, te, između ostaloga, jamči Katoličkoj Crkvi slobodu djelovanja, uređuje crkvene obrazovne ustanove, vjeronauk, dušobrižništvo u vojsci, zatvorima i bolnicama, kao i porezna pitanja i dozvole boravka inozemnim crkvenim djelatnicima.

Istaknut je i prinos Katoličke Crkve demokratskom procesu te u korist općega dobra i cjelovitoga razvoja zemlje, posebice na području odgoja i zdravstva. Bilo je riječi i o aktualnom stanju u zemlji, uz poseban osvrt na patnje stanovništva u istočnim pokrajinama zbog stalnih oružanih sukoba i širenja virusa ebole. Istaknuta je također hitna potreba koordinacije i suradnje na nacionalnoj i međunarodnoj razini u svrhu zaštite ljudskoga dostojanstva i promicanja civiliziranoga suživota, počevši od brojnih prognanika i izbjeglica koji se suočavaju s teškom humanitarnom krizom, prenosi Vatican News. 

U pratnji predsjednika Tshisekedija bili su između ostalih ministrica vanjskih poslova Marie Tumba Nzeza i više drugih visokih predstavnika Vlade DR Kongo. Felix Tshisekedi, 56-godišnji katolik na čelu države od prosinca 2018., već se susreo s papom Franjom u prigodi imenovanja kardinalom nadbiskupa Kinshase Fridolina Ambongoa u listopadu prošle godine u Vatikanu.