Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Problem denataliteta je hitan društveni problem

Vatikan (IKA)

Papa Franjo poslao je poruku sudionicima dvodnevnoga kongresa o natalitetu Stati Generali della natalità, koji je započeo u četvrtak 12. svibnja u Rimu u organizaciji Zaklade za natalitet i uz doprinos Foruma obiteljskih udruga, izvijestio je Vatican News.

Papina poruka pročitana je sudionicima drugoga izdanja kongresa koji se održava pod geslom „Može se učiniti“. Osvrćući se na problem denataliteta, papa Franjo je istaknuo da je to „hitan društveni problem“ te da je to pitanje s kojim se treba hitno suočiti. Rađanje malo djece, posebno na Zapadu, dovodi budućnost u opasnost i to će osiromašiti budućnost sviju, istaknuo je.

Papa je u poruci istaknuo neupadljivu egzistencijalnu periferiju na Zapadu, koja se ne primjećuje odmah. Riječ je o onima koji žele dijete, ali ne mogu to ostvariti, istaknuo je. San o obitelji koji nestaje i koji spušta „letvicu želja“ kako bi se zadovoljili osrednjim zamjenama poput posla, automobila, putovanjā ili ljubomornoga čuvanja slobodnog vremena.

To je novo siromaštvo koje me plaši, istaknuo je Papa. To je generativno siromaštvo onih koji se odriču želje za srećom koju imaju u svojem srcu, onih koji se pomiruju s razvodnjavanjem najvećih težnji, onih koji se zadovoljavaju s malo i prestaju se nadati velikim stvarima. To je tragično siromaštvo jer pogađa ljudska bića u njihovu najvećem bogatstvu: donošenje na svijet živote kako bi se brinuli o njima te s ljubavlju prenosili drugima primljeni život.

Zajedničko zauzimanje

Denatalitet je problem, napisao je Papa, i tko se s njim ne suoči, kratkovidan je. To znači da ne želi gledati daleko, naprijed. To znači okrenuti se na drugu stranu, misleći da su problemi uvijek previše slojeviti te da se ništa ne može učiniti. U odnosu na predaju valja ponovno istaknuti da se „može učiniti“, napomenuo je Sveti Otac, spominjući geslo skupa koji mu se, kako je istaknuo, sviđa. Moguće je nadati se protiv svake nade, protiv brojeva koji se pogoršavaju iz godine u godinu. „Može se učiniti“ znači ne prihvaćati pasivno da se stvari ne mogu promijeniti.

Dragi prijatelji, stvari se mogu promijeniti ako se bez straha, idući dalje od jednostranih interesa i ideoloških ograda, zajednički zauzmemo. Stoga se nadam da će se na svim razinama – institucionalnoj, medijskoj, kulturnoj, gospodarskoj i društvenoj – podupirati, unaprjeđivati i provoditi konkretne politike usmjerene na ponovno poticanje nataliteta i obitelji.

Promijeniti smjer demografskoj zimi

Jedinstvo je način za suočavanje s teškim pitanjima, imajući na umu da je pitanje nataliteta pitanje koje ne dijeli. Otuda je stigao Papin poticaj poduzećima, bankama, udrugama, sindikatima, sportašima, glumcima, piscima i političarima kako bi svi zajedno razmislili o tomu kako ponovno početi nadati se životu.

Podatci, predviđanja i brojevi već su svima poznati. Potrebna je konkretnost. Vrijeme je da obiteljima i mladima damo realne odgovore. Nada ne može i ne smije umrijeti zbog čekanja. Molim Boga da blagoslovi vaše zauzimanje. Uz vas sam i navijam za vas kako bismo zajedno promijenili smjer te hladne demografske zime. To se može učiniti, istaknuo je na kraju papa Franjo, prenosi Vatican News.