Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo reskriptom pojasnio dvije točke motuproprija „Traditionis custodes“

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo odobrio je, na audijenciji održanoj 20. veljače 2023., prefektu Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavljivanje reskripta kojim je pojasnio dvije točke apostolskog pisma u obliku motuproprija „Traditionis custodes“ od 16. srpnja 2021., izvijestio je Vatican News.

Papa Franjo nedvosmisleno je ponovio ono što je utvrđeno u „Traditionis custodes“ – da korištenje župnih crkava za skupine koje slave misu po pretkoncilskom obredu, kao i korištenje starog misala svećenicima zaređenima nakon 16. srpnja 2021., može odobriti biskup tek nakon dobivanja ovlaštenja od Svete Stolice.

Dvije točke, koje su bile predmet različitih tumačenja i nedavnih medijskih rasprava, tiču se: korištenja župnih crkava i mogućeg osnivanja osobnih župa za skupine koje slave prema misalu iz 1962., koji je proglasio Ivan XXIII. prije Drugoga vatikanskog sabora, te dozvole korištenja tog misala svećenicima koji su zaređeni nakon 16. srpnja 2021., odnosno nakon objave motuproprija „Traditionis custodes“.

Zapravo je tekst motuproprija već bio dovoljno jasan: to su dva ograničenja za koje biskup, prije nego što odluči, mora zatražiti dopuštenje od Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koji prema motupropriju izvršava ovlasti Svete Stolice u toj stvari. Dikasterij će, dakle, ovisno o okolnostima, dati eventualno zeleno svjetlo dijecezanskom ordinariju.

Nakon što je ponovio i utvrdio, bez ikakve dvojbe, da su dva dotična slučaja „ovlaštenja na poseban način pridržana Apostolskoj Stolici“ te da su stoga biskupi obvezni zatražiti ovlaštenje od Svete Stolice, u reskriptu piše: „Ako je dijecezanski biskup dao dispenzu u ta dva navedena slučaja, dužan je o tome obavijestiti Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata koji će ocijeniti pojedine slučajeve“. Stoga, u slučaju ustupaka župnih crkava, osnivanja personalnih župa te ovlaštenja za korištenje starog misala svećenicima zaređenima nakon srpnja 2021., koje je učinila dijecezanska vlast bez pristanka Rima, biskup mora poduzeti korak koji prije nije poduzeo te zatražiti odgovor Dikasterija.

Na koncu, papa Franjo novim reskriptom „potvrđuje ono što je utvrđeno“ u odgovorima na sumnje (dubia) koje su se pojavile nakon objave „Traditionis custodes“, objavljenima zajedno s nekim bilješkama objašnjenja 18. prosinca 2021., izvještava Vatican News.