Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio pravoslavne svećenike i monahe

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 21. veljače u audijenciju mlade svećenike i monahe istočnih pravoslavnih Crkava te ih pozvao da dijele dar Duha Svetoga kroz proučavanje Katoličke Crkve, javlja Vatican News.

“Svaki posjet donosi razmjenu darova”, kazao je Papa i prisjetio se posjeta Djevice Marije rođakinji Elizabeti s kojom je podijelila svoju radost činjenicom što nosi Božji dar u sebi. Sveti Otac Franjo naglasio je da sve Crkve sa sobom donose darove Duha Svetoga koje trebaju svi dijeliti na obostranu radost.

Papa Franjo zahvalio je za svjedočanstva koja su dala Istočne pravoslavne Crkve koje su krvlju zapečatile vjeru u Krista i koje su i dalje sjeme vjere i nade, pa i u krajevima koji su, nažalost, često obilježeni nasiljem i ratom. Pozvao je svećenike i monahe istočnih pravoslavnih Crkvi da se ne osjećaju kao gosti, nego kao braća među braćom.

„Gospodin je zadovoljan zbog ove bratske ljubavi među nama. Neka ovaj vaš posjet, i oni koji će uz Božju pomoć slijediti, dadnu čast i slavu Gospodinu! Neka vaša prisutnost postane malo plodno sjeme, kako bi među nama isklijalo vidljivo zajedništvo, cjelovito jedinstvo koje Isus žarko želi“, zaključio je Sveti Otac. Susret je završio molitvom Oče naš koji je svatko molio na svojem jeziku.

Mladi pravoslavni svećenici i monasi koje je Sveti Otac primio dolaze iz različitih istočnih pravoslavnih Crkvi: iz Koptske pravoslavne Crkve, Armenske apostolske Crkve, Antiohijske siro-pravoslavne Crkve, Etiopske pravoslavne Crkve i Siro-malankarske pravoslavne Crkve. U Rim su došli iz Egipta, Armenije, Libanona, Sirije, Indije i Etiopije. Odgovarajući na poziv Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, te mlade monahe i svećenike poslali su njihovi patrijarsi da sudjeluju u studijskom posjetu produbljivanja poznavanja Katoličke Crkve. Imali su priliku među ostalim, posjetiti sveta mjesta u Rimu, dikasterije vatikanske Kurije, papinska sveučilišta i kolegije, te osobito susresti kršćanske zajednice. Tim pothvatom, rekao je prije Papinog govora nadbiskup Barsamian, htjelo se razviti dijalog milosrdne ljubavi. Središnji događaj njihova posjeta Rimu bio je susret sa Svetim Ocem.

Istočne pravoslavne Crkve, tzv. predkalcedonske Crkve, odvojile su se od Katoličke Crkve još u 5. stoljeću (451. g.) te one priznaju samo prva tri ekumenska sabora (Nicejski, Carigradski i Efeški), a čine ih: Koptska pravoslavna Crkva, Etiopska pravoslavna Crkva, Eritrejska pravoslavna Crkva, Armenska apostolska Crkva svih Armenaca, Sirijska pravoslavna Crkva u Antiohiji, Malankarska jakobitska sirijska pravoslavna Crkva i Indijska pravoslavna Crkva Istoka.