Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Sveti Pio X. bio je papa blizak ljudima koji pate

Vatikan (IKA)

Papa Franjo napisao je predgovor za novu knjigu o papi svetom Piju X. don Lucia Bonore, dužnosnika u Državnom tajništvu, u kojemu ističe papu s početka 20. stoljeća zbog dubine njegovih kateheza i protivljenja Prvom svjetskom ratu, prenosi Vatican News.

Pio X. bio je papa koji je učinio da cijela Crkva shvati da bez euharistije i bez usvajanja objavljenih istina osobna vjera slabi i umire, istaknuo to je papa Franjo o svom prethodniku, papi svetom Piju X. (1903.-1914.), u predgovoru koji je napisao za novu knjigu pod naslovom „Počast Piju X. Suvremeni portreti“.

Knjigu je napisao don Lucio Bonora, svećenik iz talijanskog grada Trevisa – rodnog mjesta Pija X. – i dužnosnik u vatikanskom Državnom tajništvu.

Sveti papa je plakao zbog svjetskog rata

U predgovoru objavljenom u srijedu 17. travnja, papa Franjo ističe da izuzetno cijeni Pija X., te se prisjeća kako se u Buenos Airesu svake godine na njegov blagdan, 21. kolovoza, sastajao s katehetama nadbiskupije. Uživao sam provoditi vrijeme s onima koji se posvećuju poučavanju djece i odraslih o istinama vjere, a Pio X. je oduvijek bio poznat kao papa kateheze, napomenuo je papa Franjo dodajući kako je Pio X. bio blag, ali snažan Papa, ponizan i jasan.

Sveti Pio X. je, osim toga, papi Franji, kao isusovcu, posebno drag jer je odobrio osnivanje Papinskoga biblijskog instituta koji vode isusovci u Rimu, s teološkim i duhovnim blagodatima koje su se ubrzo proširile po cijeloj Crkvi.

Pio X. je također bio papa koji je plakao na početku [Prvoga] svjetskog rata i molio moćnike da polože oružje, napomenuo je u predgovoru papa Franjo te istaknuo: „Kako mu se bliskim osjećam u ovom tragičnom trenutku suvremenog svijeta.“

Blizina s napaćenim čovječanstvom

Pio X. bio je papa koji je izražavao svoju blizinu najmanjima, siromašnima, potrebitima, žrtvama potresa, onima u neprikladnim uvjetima i onima koji su patili zbog prirodnih katastrofa ili živjeli u oskudici, istaknuo je papa Franjo te dodao: „Papa koji je bio spomenik pastoralu, kako ga je nazvao sveti Ivan XXIII., kada je dopustio Veneciji da može častiti njegove posmrtne ostatke u crkvi svetoga Marka u proljeće 1959. godine.“

Papa Franjo zahvalio je don Luciu Bonori za njegovo dugogodišnje istraživanje života Pija X. ističući kako njegova predanost i zanos izviru iz teksta. Nasljeđe svetoga Pija X. pripada današnjoj Crkvi, narodu, krštenima svih uzrasta, koji žele biti vjerni evanđelju i svojim pastirima, i koji osjećaju svece kao prave uzore u životu te svojim iskrenim suputnicima iza Isusa i evanđelja, dodao je papa Franjo te na kraju poželio: „Živio sveti Pio X. i neka živi duboko u srcu današnje Crkve!“

Ključne riječi:
papa Franjo Pio X.