Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo u petak prima američkoga predsjednika Bidena

Rim (IKA)

Papa Franjo primit će u petak 29. listopada predsjednika SAD-a Joea Bidena i njegovu suprugu Jill u privatnu audijenciju, potvrdila je Bijela kuća, prenosi agencija Kathpress.

Promatrači pretpostavljaju da će razgovarati o zajedničkim projektima, ljudskim pravima, pandemiji koronavirusa, klimatskim promjenama i borbi protiv siromaštva. Predsjednik Biden putuje na summit G20 koji se pod talijanskim predsjedništvom 30. i 31. listopada održava u Rimu, a zatim će se uputiti na klimatsku konferenciju u Glasgowu COP26. U Rimu je prvi put nakon stupanja u službu bio u lipnju, no tada se nije susreo s Papom. Sveti Otac je početkom mjeseca u Vatikanu primio vodstvo Biskupske konferencije SAD-a na čelu s predsjednikom nadbiskupom Joseom Gomezom, a nedavno i predsjednicu Zastupničkoga doma Nancy Pelosi.

Predsjednik Biden, praktični katolik, pod jakim je pritiskom dijela američke javnosti i kritika biskupa zbog svoga stajališta prema pobačaju, kojemu se osobno protivi, ali smatra da taj stav kao predsjednik svih građana ne smije nametati. Nedavno se ta rasprava u javnosti ponovno pokrenula zbog novoga restriktivnoga zakona u Teksasu.

Papa će u petak u privatnu audijenciju primiti i južnokorejskoga predsjednika Moon Jae-ina, potvrdio je 27. listopada Tiskovni ured Svete Stolice. Moon također sudjeluje na skupu G20 u Rimu, a Papa ga je već primio u listopadu 2018., kada mu je prenio usmeni poziv sjevernokorejskoga vođe Kim Jong-una u posjet toj zemlji.

Ključne riječi:
biden najava susreta Papa