Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo u poruci odao počast onima koji su žrtvovali svoje živote u borbi protiv mafije

Rim (IKA)

Papa Franjo uputio je 28. srpnja poruku do-upravitelju Rimske biskupije i pomoćnom biskupu Baldassareu Reini u povodu 30. obljetnice bombaških napada sicilijanske mafije na rimske crkve sv. Ivana Lateranskog i sv. Jurja kod Velabra.

U poruci je Sveti Otac kazao kako se duhovno pridružuje sudionicima posebne procesije sa svijećama održane prigodom obljetnice. Tu je inicijativu organizirala Rimska biskupija u suradnji s gradskim vlastima i antimafijaškom udrugom Libera.

U noći 28. srpnja 1993. u Rimu su eksplodirale dvije bombe u automobilima u razmaku od 22 minute, jedna kod bazilike svetog Ivana Lateranskog te druga kod bazilike svetog Jurja kod Velabra u blizini Circusa Maximusa. Bombe su ozlijedile 22 osobe i prouzročile veliku strukturnu štetu na obje crkve. Eksplozije su bile dio bombaške kampanje sicilijanske mafije koja je upozorila na velike napade kako bi se osvetila za niz neuspjeha, uključujući uhićenje u siječnju te godine svog čelnika Salvatorea „Totò” Riine nakon 23 godine bijega.

Poruku je pročitao biskup Reina na početku procesije. Papa je istaknuo među ostalim „dužnost zahvalnosti” svima onima koji u ispunjavanju svoje dužnosti ponekad polažu i svoje živote, daju se za zaštitu zajednice.

„Žrtva onih koji su vjerovali i branili temeljne vrijednosti demokracije, one pravde i slobode, postaje snažan priziv savjesti kako bi se svi osjećali suodgovornima u izgradnji nove civilizacije ljubavi”, poručio je.

Sveti Otac podsjetio je na „proročke riječi“ pape Ivana Pavla II. tijekom njegova posjeta Siciliji samo dva mjeseca prije napada, pozivajući na „civilizaciju života“, protiv mafijaške kulture smrti. Stoga je pozvao ljude da se „odlučno suprotstave brojnim oblicima nezakonitih aktivnosti i zlostavljanja koji, nažalost, i danas vladaju društvom”, pogađajući posebno one najranjivije.

Papa je posebno apelirao na mlade da aktivno promiču „promjenu mentaliteta”, te da budu „tračak svjetla usred tame, svjedoci slobode, pravde i pravednosti”. Nadalje ih je pozvao da budu bliski sa svojim vršnjacima, posebno na periferiji predgrađa, „s nježnošću i suosjećanjem”. Završavajući svoje pismo, papa Franjo je sve sudionike procesije povjerio majčinskoj zaštiti Gospe spasa rimskog puka te svecima Petru i Pavlu, patronima Rima, piše Vatican News. 

Ključne riječi:
mafija papa Franjo