Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo započeo povijesni pohod Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Abu Dhabi (IKA)

Pod geslom molitve „Daj da postanem sredstvom tvog mira“, što ju je sv. Franjo Asiški prije osam stoljeća molio prigodom posjeta egipatskom sultanu Maliku al Kamilu Papino 27. inozemno putovanje počelo je 4. veljače službenom svečanošću dobrodošlice u Abu Dhabiju.

Prethodne večeri u međunarodnoj zračnoj luci Papu su uz druge ugledne crkvene i državne predstavnike dočekali apostolski nuncij u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nadbiskup Francisco Montecillo Padilla, prijestolonasljednik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan i veliki imam Sveučilišta Al-Azhar u Kairu Ahmad al-Tayyeb, glavnoga akademskog teološkog centra sunitskoga islama, koji je Papu dočekao bratskim zagrljajem. Papa se zatim s pratnjom uputio u počasnu rezidenciju za ugledne goste Mushrif Palace, gdje će odsjesti u tijeku boravka u Abu Dhabiju, budući da u UAE zasad nema nuncijature.

Na službenu svečanost dobrodošlice u velebnoj predsjedničkoj palači završenoj godine 2017. Papa je stigao automobilom u pratnji predsjedničke konjice, dok su zrakoplovi prelijetali gradom puštajući tragove boja vatikanske bijelo-žute zastave. Privatni razgovor s princom Mohammedom bin Zayedom Al-Nahyanom trajao je dvadesetak minuta. Papa mu je zahvalio za srdačan doček i zazvao blagoslov mira i bratske solidarnosti, darovavši mu medaljon koji prikazuje susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila u Egiptu prije 800 godina, a prijestolonasljednik mu je uzvratio notarskim dokumentom iz 1963. kojim se Ujedinjeni Arapski Emirati obvezuju darovati zemljište za izgradnju prve crkve na tom području. Uslijedio je privatni susret s članovima Muslimanskog vijeća starješina u Velikoj džamiji šeika Zayeda.

Papa se zatim uputio na međunarodni međuvjerski skup o „Ljudskom bratstvu“ u kulturnom centru „Founder’s Memorial“, gdje će održati prvi govor ovoga apostolskoga putovanja.

Ključne riječi:
emirati Papa