Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izrazio blizinu pogođenima odronom zemlje u Papui Novoj Gvineji

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je izrazio veliku žalost zbog tragedije koja je pogodila Papuu Novu Gvineju, kada je odron zemlje u pokrajini Enga zatrpao nekoliko sela te, prema procjeni Ujedinjenih naroda, uzrokovao 2000 mrtvih koji su ostali zatrpani pod zemljom, izvijestio je Vatican News.

U brzojavu koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenom nadbiskupu Mauru Lalliju, apostolskom nunciju u toj zemlji koju će Papa posjetiti u rujnu, Sveti Otac izražava duhovnu blizinu svima koji su pogođeni tom katastrofom.

Papa moli za poginule i za one koji oplakuju njihov gubitak te jamči svoje molitve za operacije spašavanja brojnih nestalih osoba. Osim toga, upućuje ohrabrenje civilnim vlastima i osoblju za izvanredne situacije dok nastavljaju akcije spašavanja. Papa Franjo na sve zaziva Božji blagoslov utjehe i snage.

Do katastrofe je došlo kada se golema količina zemlje odvalila od planine u noći između četvrtka i petka, 23. i 24. svibnja, u planinskom i gotovo nedostupnom području Papue Nove Gvineje. Odron je zatrpao više od 2000 osoba i prouzročio velike štete, kako je državni centar za katastrofe izvijestio ured Ujedinjenih naroda u Port Moresbyju. Procjenjuje se također da je odron pogodio oko 150 kuća, podijeljenih u šest sela, u kojima živi najmanje 4000 ljudi. Teškoće u točnom utvrđivanju pouzdanoga broja poginulih ovise o činjenici da se katastrofa dogodila na području do kojega je teško doći, ali i zbog nedavnoga priljeva brojnih osoba na to područje, koje bježe od plemenskih sukoba na obližnjim područjima.