Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Katolički se novinari odlikuju pozitivnim stavom

Vatikan (IKA )

Papa Franjo primio je 9. studenoga popodne u Klementovoj dvorani Apostolske palače skupinu studenata iz Njemačke novinarske škole.

Kao kršćanski novinari odlikujete se pozitivnim stavom prema osobi i svojoj profesionalnoj etici. Vi ne samo da radite jedan posao, već ispunjavate jednu zadaću i predanu zauzetost, poručio im je Papa. Kako se, međutim, čovjek lako prepusti vrtlogu zajedničkog mišljenja, defetizmu i pesimizmu koji paralizira i zasljepljuje! Zbog navike više se ne odupiremo zlu već se prepuštamo kolotečini i puštamo da stvari teku onako kako su to neki drugi odlučili, rekao je Papa citirajući svoju apostolsku pobudnicu Gaudete et exsultate (br. 137). Molimo za parresiju, tražimo iskrenost koja dolazi od Duha Svetoga i koja nam pomaže uzdati se u istinu Krista koja oslobađa. Nadiđimo zid tuge i pomirenosti sa sudbinom i pomažimo ljudima da otvore oči, uši i prije svega svoja srca kako bi bili jedni čuvari drugih i shvatili da su sinovi i kćeri jednoga Oca, rekao je Papa.
Hvala vam jer kao novinari upravljate svoj pogled osobe i nazivate nepravdom njezinim pravim imenom. Hvala vam što govorite i o lijepim stvarima koje se možda manje vide na naslovnicama, ali koje stavljaju osobe u središte. Hvala vam što svojim kršćanskim stilom pratite rad Crkve. Želim da nastavite baviti novinarstvom osoba i za osobe, zaključio je Papa.

Ključne riječi:
katolički novinari Papa parresia