Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Komunicirati znači uključivati se s inteligencijom i ljubavlju kako bismo pomogli drugima u rastu

Vatikan/Verona (IKA)

U poruci za 13. talijanski festival socijalnog nauka Crkve, papa Franjo je pozvao katoličke laike i laikinje da pomažu jedni drugima inteligentnim angažmanom punim ljubavi, izvijestio je u petak, 24. studenog Vatican News.

Festival je otvoren u petak, 24. studenoga 2023. u Veroni. Tema festivala „#soci@amente libera“, fokusira se na komunikaciju u digitalnoj kulturi, koja utječe na odnose među ljudima, a time i na društvo. Posebice je Papinu pozornost privukao jedan od znakova kojima je napisana tema izdanja, tj. „at“ koji se koristi u e-pošti. Znak „@“, koji je u ranija vremena označavao jedinicu mjera za težinu i kapacitet, sada se koristi u e-pošti za označavanje „na“.

Znak „@“ u temi naglašava pitanja koja su sve važnija u današnjem svijetu, a to su blizina, kontakt, izraz slobode koje treba sačuvati, objasnio je Papa. Potom je istaknuo da digitalna kultura ima utjecaj na osobne i društvene odnose. Napomenuo je da društvene mreže ne bi smjele biti zamka u koju se upada, već bi trebale biti usmjerene na očuvanje zajedništva slobodnih ljudi.

Podsjećajući na odlomak iz Evanđelja po Marku koji govori o epizodi umnažanja kruha i ribe, papa Franjo istaknuo je Isusov nauk. Gospodinova su učenja, naglasio je, zahtjevna, ali dolaze s autoritetom onoga koji je osobno uključen – licem i Riječju Očevom – usred životnih poteškoća. Isusova je komunikacija istinita, nastavio je Papa, upravo zato što je nadahnuta ljubavlju prema onima koji ga slušaju. Papa Franjo istaknuo je da se Isus, nakon što je poučavao narod, pobrinuo za njihove potrebe brinući se za cijelu osobu, odnosno osobu u njezinu integritetu.

Istodobno, Isus ne djeluje sam, rekao je Papa, već uključuje učenike koji su također pozvani na osobno sudjelovanje. To je sloboda na koju je učenik pozvan: sloboda onih koji se uključe s inteligencijom i ljubavlju kako bi pomogli drugima u rastu. Papa Franjo zaključio je poruku nadom da bi oni koji sudjeluju na Festivalu mogli uspjeti pretočiti hashtag soci@lmente u djelo, radeći inteligentno na promicanju akcija i inicijativa za opće dobro svih, izvijestio je Vatican News.