Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Konstruktivni ljudski odnosi bitni su za svaku osobu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 14. svibnja u Vatikanu volontere udruge „Village de François“, koju je utemeljio Étienne Villemain, prenosi Vatican News.

Kada mi je Étienne Villemain, koji je u taj projekt uključio brojne osobe, prvi put govorio o njemu, nisam mogao ne reći mu da sumnjam u to na što ga je Duh Sveti mogao nadahnuti. Eto, sada mi je drago vidjeti da projekt ide naprijed! Franjino selo (‘Village de François’) crkveno je mjesto koje izlazi iz uobičajenoga okvira, koje nudi nešto drugo; to je Crkva poput „poljske bolnice“, koja se više bavi onima koji trpe nego zaštitom vlastitih interesa, preuzimajući rizik novosti kako bi bila vjernija evanđelju, rekao je Papa.

Definirati svijet kao selo postalo je uobičajeno i daje ideju blizine i povezanosti svih njegovih stanovnika. Ipak, mnogo je ljudi ostavljeno na rubu toga takozvanog sela, istaknuo je Papa. Nadam se da će ‘Franjino selo’ pomoći ponovno otkriti što je pravo selo: tkivo konkretnih ljudskih odnosa, u uzajamnoj potpori, u pozornosti prema potrebitima, u suživotu generacija i u brizi o poštovanju svega stvorenoga koje nas okružuje.

Papa se potom osvrnuo na iskustvo koje se proživljava u ‘Franjinu selu’, gdje se žele uskladiti različiti vidici stvarnosti kao što je poštovanje okoliša i ljudskog života tijekom cijeloga njegovog puta, zatim molitva, bratstvo i međugeneracijski odnosi. Posebno je istaknuo kako je važno da se ljudsku osobu voli u njezinoj cjelini te da ju se uključi u mrežu konstruktivnih odnosa koji obogaćuju.

‘Franjino selo’ razvilo se u vrlo staroj trapističkoj opatiji, koja je podsjetnik za stanovnike da u središte svojega života, osim jednostavnosti i rada, stave i razvoj unutarnjega života, odnosno odnosa s Isusom. U Ivanovu evanđelju, On kaže: „Ja sam put, istina i život“. On je osobno iskusio to što vi ostvarujete u ‘Franjinu selu’: bio je slab, u naručju majke i na križu; radio je kao obrtnik; živio u ritmu godišnjih doba i prirode; odrastao je u selu u kojemu su se generacije miješale; molio je, praštao i ljubio bližnjega, rekao je papa Franjo. Na kraju je prisutnima istaknuo Isusa kao model i nadahnuće u njihovu projektu i svakodnevnom životu, jamčeći im svoju pratnju kroz molitvu.