Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Libanon je poruka i obećanje za koje se valja boriti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 25. studenoga u Vatikanu libanonskoga premijera Najiba Mikatija, zajamčivši svoju blizinu Zemlji Cedrova, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Libanon je poruka, a i obećanje za koje se valja boriti, istaknuo je papa Franjo predsjedniku libanonske Vlade, spomenuvši se teških događaja iz Zemlje Cedrova, te zajamčio svoju molitvu, blizinu i zauzimanje, kako bi se uložio zajednički napor da se Libanonu pomogne ponovno se podići. Navodeći potom odlomak iz Evanđelja koji govori o Isusu koji odlazi u Jairovu kuću te, uzevši za ruku njegovu mrtvu kćer kaže joj: „Ustani!“, Papa je upravio Gospodinu molitvu da uzme Libanon za ruku i da mu kaže: „Ustani!“. Na kraju je pozvao prisutne na trenutak tihe molitve.

Libanonski premijer nakon toga se susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Tijekom srdačnih razgovora istaknuti su povijesni odnosi između Svete Stolice i Libanona, te važna uloga koju Katolička Crkva ima u toj zemlji, navodi se u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Sugovornici su se osvrnuli na aktualnu situaciju u kojoj živi libanonski narod, posebno u odnosu na političku krizu i na društveno-gospodarske prilike, te izrazili nadu da će pravda, potrebne reforme i potpora međunarodne zajednice pomoći ponovno podići zemlju. Potvrđujući koliko je važno promicati pojam punoga državljanstva svakog Libanonca, na kraju priopćenja istaknuta je važnost mirnoga suživota kako bi Libanon i dalje bio poruka mira i bratstva koja dolazi s Bliskog istoka.