Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa madagaskarskim biskupima: Crkva treba biti blizu siromašnima

Antananarivo (IKA)

U katedrali Bezgrešnoga začeća u četvrti Renivohitra u Antananarivu papa Franjo susreo se u subotu 7. rujna s madagaskarskim biskupima.

Na ulazu u katedralu Papu su dočekali predsjednik Biskupske konferencije Madagaskara kardinal Désiré Tsarahazana, i katedralni župnik. Papa se na početku osvrnuo na temu pohoda toj otočnoj zemlji „Sijač mira i nade“ koja je „upravo odjek poslanja koje im je povjereno. Sijač zna čekati, ima pouzdanja, preuzima na sebe razočaranja, ali nikada ne prestaje voljeti polje povjereno njegovoj brizi. Tako su i biskupi pozvani sijati sjeme vjere i nade na ovoj zemlji, istaknuo je Papa trideset četvorici okupljenih madagaskarskih biskupa.

Upravo se zbog toga religija ne može ograničiti samo na privatnost, bez utjecaja na društveni i nacionalni život, bez brige o institucijama građanskoga života i ne izražavajući mišljenje o događajima koji se odnose na građane. Zbog toga je zrela i neovisna suradnja između Crkve i države stalni izazov, istaknuo je Papa. Da bi pastiri bili u skladu s Božjim srcem, biskupi trebaju biti prvi koji evanđelje naviještaju siromašnima; oni su, naime, povlašteni primatelji evanđelja. Valja jasno isticati da između naše vjere i siromašnih postoji nerazdvojiva veza. Nemojmo ih nikada ostaviti same, pozvao je Sveti Otac, prenosi Vatican News.

Vjernost evanđelju pastire čini bliskima Božjem narodu, počevši od braće svećenika. Oni su naša najbliža braća i trebaju od nas dobiti posebnu skrb.

Svećenici u vama trebaju pronaći uvijek raspoložive očeve koji znaju ohrabriti i poduprijeti, sposobne cijeniti napore i popratiti mogući napredak. Pastir je poput golmana u nogometnoj momčadi; hvata loptu tamo gdje mu je dobace; zna se kretati, zna prihvatiti stvarnost kakva ona jest, rekao je Papa.

Istaknuo je i žurnu potrebu pratnje i razlučivanja, posebice što se tiče zvanja za posvećeni život i svećeništvo. Bitno je zajamčiti autentičnost tih zvanja, napomenuo je, te istaknuo zadovoljstvo uloženim naporima kako bi se zajamčila formacija istinskih i svetih radnika. Ta se nastojanja trebaju proširiti i na laike koji su također pozvani raditi velikodušno i odgovorno, kazao je papa Franjo te na kraju istaknuo pastoralne izazove zaštite okoliša i problem imigracije, koji zahtijevaju zajedničko razmišljanje i djelovanje.