Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa mladima iz Francuske: Nadahnite se primjerom Charlesa de Foucaulda i Marie Rivier

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 14. svibnja u Vatikanu mlade iz francuskog Viviersa – kraja iz kojeg potječu Charles de Foucauld i Marie Rivier koji će sutra biti proglašeni svetima, i pozvao ih da slijede njihov primjer i očuvaju tu „baštinu svetosti“, prenosi Vatican News.

Charles de Foucauld, Marie Rivier i vlč. Gabriel Longueville tri su pripadnika Biskupije Viviers koje je papa Franjo mladima dao kao primjer. Dok će blaženici Charles de Foucauld i Marie Rivier u nedjelju 15. svibnja biti kanonizirani, vlč. Longueville, mučenik koji je beatificiran 2019., znanac je pape Franje još od vremena kada je živio u Argentini. Njegovu je predanost i brigu za najsiromašnije u župi Papa opisao kao uzor za svećenike svoje domovine. Upravo taj niz blaženika i budućih svetaca jasno pokazuje plodnost Biskupije Viviers, istaknuo je Papa, izražavajući nadu da će mladi sačuvati i razvijati tu „baštinu svetosti“.

Želja koju je Papa izrazio mladima je da nauče od Charlesa de Foucaulda iskustvo Boga koje je budućeg sveca ponukalo na evangelizaciju svojom prisutnošću. Diskretan je to oblik evangelizacije, ali vrlo zahtjevan, jer traži svjedočanstvo dosljednog života, koje je iskreno u skladu s težnjama svakog čovjeka kojeg Bog voli i poziva na nešto više od samog prolaznog užitka ili neposrednih i vidljivih rezultata.

Papa je potom potaknuo mlade ljude da svoj kršćanski život temelje na tri „E“ Charlesa de Foucaulda: evanđelje, euharistija i evangelizacija. To je u praksi, kako je rekao Sveti Otac, program života u Kristovoj školi. Potaknuo je na učestalo učenje i razmatranje o molitvi predanja sebe Bogu, preuzeto iz de Foucauldovih spisa, i to napose u trenucima izbora i životnih križeva. Na taj ćete način moći ući u evanđeosku dinamiku Crkve vaše biskupije koja očituje želju za životom sveopćeg bratstva pustinjaka iz Sahare. Posebnu je misao Papa uputio svim skupinama skauta koji su se stavili pod zaštitu Charlesa de Foucaulda.

Papa se dotaknuo i Marie Rivier, čija Kongregacija Prikazanja Marijina, raspostranjena po cijelome svijetu, nastavlja se neumorno posvećivati djeci, mladima i isključenima. Od te buduće svetice, posvećene odgoju djece, Papa je izrazio želju da mladi nauče mališanima otvoriti um za Božje stvari, za pažnju prema drugima i za divljenje stvorenome. Nadam se da će još uvijek biti mnogo takvih žena, poniznih i hrabrih u obznanjivanju Božje ljubavi prema mališanima koji samo žele učiti, rekao je Papa.

Naposljetku, papa Franjo poželio je da mladi iz Rima odu s većom ljubavlju prema Crkvi, objašnjavajući kako će im sutrašnje slavlje dati sliku njezine univerzalnosti i njezinih brojnih lica, sve usmjerene na jedinog Spasitelja.

Ključne riječi:
mladi iz Biskupije Viviers Papa