Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na putu za Tajland, prvu postaju svoga pohoda Aziji

Rim (IKA)

Papa Franjo otputovao je večeras u 19.15 sati zrakoplovom iz rimske zračne luke Fiumicino za Tajland, prvu postaju na svome 32. apostolskom putovanju, koje će zaključiti posjetom Japanu.

Airbus A330 zrakoplovne tvrtke Alitalia u jedanaest i pol sati prijeći će 9.352 kilometara, leteći iznad Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Turske, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije i Mjanmara. S Papom i njegovom pratnjom u zrakoplovu je i sedamdesetak novinara. Tijekom leta Papa je kratko pozdravio novinare, preporučivši im da nastoje upoznati svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje s kulturom, koja je premalo poznata Zapadu i općenito u drugim krajevima svijeta.

U vojnu zračnu luku u Bangkoku na Tajlandu Papa bi trebao stići u srijedu u 12.30 sati po mjesnom vremenu, odnosno 6.30 po srednjoeuropskom (UTC – 6). Nakon ceremonije dobrodošlice, Papa će odmah otići u Nuncijaturu gdje će ručati te navečer privatno slaviti misu. Službeni program posjeta počinje u četvrtak.

U Kraljevini Tajland boravit će do 23. studenoga. Geslo pohoda Tajlandu „Kristovi učenici, učenici misionari“ podsjeća na važnu obljetnicu koja se obilježava ove godine – 350 godina osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.).

Papa je u video-poruci upućenoj uoči posjeta Tajlandu istaknuo da će u tijeku toga pohoda imati prigode susresti i ohrabriti katoličku zajednicu na Tajlandu u njihovoj vjeri i onome čime pridonosi cijelom društvu. Izrazio je nadu i da će učvrstiti prijateljske veze s budističkom braćom i sestrama. Velika većina tajlandskog stanovništva – njih 93 posto su budisti.

Ključne riječi:
papa Franjo tajland