Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa narodu Madagaskara: Na srcu mi je vaša svetost

Vatikan (IKA)

Papa Franjo će 6. rujna otići u posjet Madagaskaru koji je druga etapa njegovog 31. apostolskog putovanja u okviru kojega će pohoditi također Mozambik i Mauricijus. Samo nekoliko dana prije toga video porukom se obratio narodu Madagaskara.

Papa Franjo će 6. rujna otići u posjet Madagaskaru koji je druga etapa njegov 31. apostolskog putovanja u sklopu kojega će pohoditi također Mozambik i Mauricijus. Samo nekoliko dana prije toga video porukom se obratio narodu Madagaskara riječima:

“Draga braćo i sestre Madagaskara! Milošću Božjom za nekoliko ću dana biti među vama! Želim vas već sada srdačno pozdraviti i zahvaliti vam za sve ono što ste učinili i što činite kako biste pripremili moj posjet. Osobito vam zahvaljujem za vašu osobnu, obiteljsku i župnu molitvu, kao i onu u bolnicama i zatvorima. Molitva ne poznaje granice i kada budem u Madagaskaru, premda ću moći posjetiti samo neka mjesta, molitvom ću doći do svih, i za sve ću moliti Božji blagoslov.

Dragi prijatelji u Madagaskaru, vaša je zemlja poznata po svojim prirodnim ljepotama i zato kažemo: Hvaljen budi Gospodine! Naša je dužnost pažljivo se brinuti o njima. No, postoji i druga ljepota koja je još više na srcu Kristu i Papi, a to je ljepota vašeg naroda, to jest njegova svetost! Zato ću doći učvrstiti vas u vjeri i u isto vrijeme crpiti snagu iz nje. Neka Presveta Djevica izmoli taj dar za nas. Hvala! Vidimo se uskoro”,  zaključio je Sveti Otac.

U petak 6. rujna papa Franjo će u 8.45 sati pohoditi bolnicu u Zimpetu a u 10 sati predvoditi misno slavlje na stadionu Zimpeto. Oproštajna svečanost u zračnoj luci u Maputu je u 12.25 sati. Svečanost dobrodošlice u zračnoj luci Antananarivo u Madagaskaru je u 16.30 sati po mjesnom vremenu (15.30 po srednjoeuropskom). U subotu 7. rujna Papin kurtoazni posjet predsjedniku Andryju Rajoelinau je u 9.30 sati u predsjedničkoj palači Iavoloha. U 10.15 sati počinje susret s predstavnicima političkoga i građanskoga života te diplomatskoga kora u „Ceremony Building“.

Molitvu Angelusa Papa će predvoditi u samostanu bosonogih karmelićanki. Nakon ručka u nuncijaturi slijedi susret s biskupima mjesne Crkve u katedrali Bezgrešnoga začeća (Andohalo) s početkom u 16 sati (15 sti). U 17.10 sati (16.10) Papa će se pomoliti na grobu blažene Viktorije Rasoamanarivo a zatim predvoditi bdjenje s mladima na biskupijskom prostoru Soamandrakizay s početkom u 18 sati (17 sati).

U nedjelju 8. rujna Papa će s početkom u 10 sati (9 sati) predvoditi misno slavlje na prostoru Soamandrakizay, a u 12 sati (11 sati) predvoditi molitvu Angelusa. Nakon ručka u nuncijaturi u 15.10 sati (14.10) posjetit će humanitarnu organizaciju Akamasoa – Dobri prijatelj, koju je u siječnju 1990. utemeljio slovenski misionar lazarist Pedro (Peter) Opeka, više puta nominiran za Nobelovu nagradu za mir. U 16 sati (15 sati) slijedi molitva za radnike u radionici Mahatzana te u 17 sati (16 sati) susret sa svećenicima, redovnicama i redovnicima i bogoslovima u Koledžu sv. Mihaela. Geslo Papina posjeta Madagaskaru je „Sijač mira i nade“.

U ponedjeljak 9. rujna Papa će se u 7.30 sati po mjesnom vremenu (6.30 sati po srednjoeuropskom) zrakoplovom uputiti u Port Louis, glavni grad Mauricijusa

 

Ključne riječi:
Madagaskar Papa video poruka