Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa nastavlja s reformom Uprave dobrima Svete Stolice

Vatikan (IKA)

Novi korak u restrukturiranju Uprave dobrima Svete Stolice (APSA) papa Franjo napravio je u srijedu 20. svibnja, odredivši da Centar za obradu podataka (CED) više neće biti pod nadležnosti APSA-e.

Papa se na to odlučio u cilju efikasnije organizacije gospodarskih i financijskih podataka Svete Stolice. Dosadašnji modeli i postupci sada će se intenzivnije digitalizirati da bi se omogućio djelotvorniji nadzor. CED će odsad biti u nadležnosti Tajništva za gospodarstvo, a prijelazno razdoblje nadzirat će pročelnik Tajništva isusovac o. Juan Antonio Guerrerot.

Još u ljeto 2018. Papa je upozorio da je u APSA-i potrebna promjena mentaliteta koja će omogućiti veću transparentnost. Nedugo potom za predsjednika Uprave dobrima Svete Stolice imenovao je talijanskog biskupa Nunzija Galantina.

Prije nekoliko dana Papa je u Švicarskoj spojio dosadašnje četiri pojedinačne ustanove za crkvene financije i nekretnine koje su sada u nadležnosti najstarije tvrtke Profirma S.A u Ženevi, osnovane još 1926. godine, dakle i prije Lateranskih ugovora.