Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Nikada se ne smije podleći zlu korupcije

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 11. prosinca članove Ureda glavnog revizora Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, objavio je Vatican News.

Odanost i poštenje karakteriziraju one koji rade za Svetu Stolicu i Državu Vatikanskoga Grada, međutim „zamamnost korupcije toliko je opasna da je potrebno biti jako na oprezu“, poručio je Papa osoblju Ureda glavnog revizora koje je pozvao na transparentnost i da se ne daju uvući u „klopku korupcije“.

Znam da tome posvećujete veliku pozornost, djelovanjem čijim se plodovima upravlja u isti mah i odlučno i milosrdnom diskrecijom jer, ne dovodeći u pitanje potrebu za potpunom transparentnošću u svakom djelovanju, skandali više služe tome da se pune novinski stupci, nego dubinskom ispravljanju ponašanjâ. Nadalje, pozivam vas da pomognete onima koji su odgovorni za upravljanje imovinom Svete Stolice da stvore zaštitne mjere koje mogu spriječiti – ‘s vrha’ – da opasnost same korupcije zadobije konkretan oblik, rekao je Sveti Otac.

Ured glavnog revizora Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada papa Franjo osnovao je 2014. godine motuproprijem Fidelis dispensator et prudens, među ostalim, i kao jedno od tijela za borbu protiv korupcije, kako je podsjetio papa Franjo, „u skladu s Konvencijom iz Méride, kojoj je Sveta Stolica pristupila 2016. također u ime Države Vatikanskoga grada“.