Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa o dječjem radu: Previše je malih ruku lišeno dostojanstva

Durban (IKA)

Papa Franjo poslao je poruku Svjetskoj organizaciji rada (ILO) povodom pete globalne konferencije, koja je u tijeku u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, u kojoj potiče na suzbijanje radnoga iskorištavanja djece i adolescenata, prenosi Vatican News. 

Siromaštvo je majka svakog iskorištavanja. Bijeda koju prati nedostatak zaštite osnovnih prava ponor je koji svake godine proguta milijune ljudi, počevši od onih koji se ne znaju obraniti, od djevojčica i dječaka, a zateknu se kako obrađuju polja, rade u rudnicima, prolaze velike udaljenosti kako bi došli do vode te obavljaju poslove koji im onemogućuju pohađanje škole, a da ne govorimo o zločinu dječje prostitucije, istaknuo je Papa u poruci, navodeći činjenice koje obuhvaćaju, kako je napisao, milijune djevojčica i dječaka osuđenih na život gospodarskoga i kulturnoga osiromašenja.

Iskorijeniti uzroke

Papa je svoje riječi uputio sudionicima pete globalne konferencije o eliminaciji dječjega rada, koja započela u nedjelju 15. svibnja u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, a završava u petak 20. svibnja. Poruku je okupljenima u ponedjeljak 17. svibnja pročitao apostolski nuncij u toj zemlji, nadbiskup Peter Bryan Wells, koji je prenio zabrinutost pape Franje zbog te tragedije koja se posljednjih godina pogoršala, kako je istaknuo, zbog utjecaja opće zdravstvene krize i širenjem krajnjega siromaštva u brojnim dijelovima našega svijeta.

Za malene ruke kojih je previše, a koje su primorane činiti ono što nijedno dijete ne bi smjelo, Papa traži od nadležnih međunarodnih i nacionalnih tijela veće zauzimanje u iskorjenjivanju strukturalnih uzroka globalnoga siromaštva i skandalozne nejednakosti koja i dalje postoji među članovima ljudske obitelji.

Odlučno djelovanje

Zbog radnoga su izrabljivanja, koje nerijetko dovodi do najgorih oblika zlostavljanja druge vrste, milijuni djece lišeni radosti njihove mladosti i njihova, od Boga darovanoga, dostojanstva. Stoga je na konferenciji Svjetske organizacije rada zadaća da širi veću svijest o tom pitanju kako bi se pronašli odgovarajući i učinkoviti načini za zaštitu dostojanstva i prava djece, posebno kroz promicanje sustava socijalne zaštite i pristup obrazovanju za sve, istaknuo je Papa.

I Sveta Stolica, kao i cijela Crkva, zauzima se kako bi se ta pojava suzbijala odlučno, zajednički i odvažno, budući da mjera kojom se poštuju urođeno ljudsko dostojanstvo i temeljna prava mališana, očituje koja vrsta odraslih jesmo i želimo biti, te kakvo društvo želimo izgraditi, poručio je Sveti Otac, prenosi Vatican News.