Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa odao priznanje bogatoj kulturalnoj i religijskoj tradiciji Mauricijusa

Vatikan (IKA)

Papa Franjo objavio je u utorak 3. rujna video poruku narodu Mauricijusa, zahvaljujući mu za molitve i zauzimanje u pripravi njegova posjeta u ponedjeljak 9. rujna.

U sklopu svoga 31. inozemnoga pohoda Papa će nakon Kenije, Ugande i Srednjoafričke Republike godine 2015., Egipta 2017. i Maroka u ožujku ponovno pohoditi Afriku te od 4. do 10. rujna posjetiti Mozambik, Madagaskar i Mauricijus. Posljednja točka je jednodnevni posjet Mauricijusu 9. rujna.

Izražavajući radost što će imati prigodu naviještati evanđelje narodu Mauricijusa, istaknuo je kako puk te otočke države obilježen susretom različitih etničkih skupina i tako posjeduje bogatstvo različitih kulturalnih i religijskih tradicija“. „Katolička Crkva od početka je poslana svim narodima i govori sve jezike svijeta“, istaknuo je Papa, osvrćući se na brojne jezike koje se govore u toj otočnoj državi bez službenoga jezika.

„No, govor Evanđelja, znate i sami, je ljubav“, istaknuo je Papa i zamolio Gospodina da mu dadne Evanđelje na Mauricijusu naviještati snagom Duha Svetoga kako bi ga svi vi mogli razumjeti i primiti“. Papa je na kraju zamolio puk Mauricijusa molitvu za njega i to apostolsko putovanje, istaknuvši da ih „on sam već nosi u svom srcu i moli za njih“.

U ponedjeljak 9. rujna Papa se u Port Louisu, glavnome gradu Mauricijusa očekuje u 10.40 sati (8.40 sati po srednjoeropskom vremenu). Zatim će Sveti Otac predvoditi misno slavlje s početkom u 12.15 sati kod spomenika Marije, Kraljice Mira. Nakon mise ručat će s članovima Biskupske konferencije Indijskoga oceana (CEDOI) u biskupskom domu. Slijedi u 16.25 sati privatni posjet svetištu Pere Laval, apostola Mauricijusa spiritanca bl. Jakova Desiderija Lavala. U 16.55 sati slijedi kurtoazni posjet predsjedniku u predsjedničkoj palači te u 17.15 sati susret s premijerom. U 17.40 sati Papa će se susresti s predstavnicima političkoga i građanskoga društva i diplomatskim korom. U 18.45 sati slijedi oproštajna svečanost u zračnoj luci Port Louis, a Papa se vraća u Antananarivo. Geslo Papina pohoda Mauricijusu je „Papa Franjo – hodočasnik mira“.

 

Ključne riječi:
Mauricijus papina poruka