Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa odlučio Lauretanskim litanijama dodati tri nova zaziva

Vatikan (IKA)

Tajnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata nadbiskup Arthur Roche govorio je za Vatican News o tri nova zaziva - „Majko milosrđa“, „Majko nade“ i „Utjeho migranata“ koja će se po želji pape Franje dodati Lauretanskim litanijama.

Lauretanskim litanijama, marijanskoj molitvi nastaloj u Loretu, koju je 1587. godine službeno odobrio papa Siksto V., prošlih su dana dodana tri nova zaziva. Naime, po želji pape Franje, tim litanijama koje se već stoljećima mole nakon krunice dodat će se zazivi „Majko milosrđa“, „Majko nade“ i „Utjeho migranata“. Vijest su o tome priopćili iz Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u pismu predsjednicima biskupskih konferencija, koje su potpisali pročelnik spomenutog dikasterija kardinal Robert Sarah, i tajnik nadbiskup Arthur Roche.

Bezbrojni su naslovi i zazivi koje je kršćanska pobožnost tijekom stoljeća posvetila Blaženoj Djevici Mariji, povlaštenom i sigurnom putu prema susretu s Kristom, poručili su kardinal Sarah i nadbiskup Roche te objasnili da će prvi zaziv uslijediti nakon zaziva „Majko Crkve“, drugi nakon „Majko Božje milosti“, dok će treći uslijediti nakon zaziva „Utočište grešnika“. Premda su vrlo stare, Lauretanske litanije i dalje odlikuje snažna povezanost sa životnim trenucima Crkve i čovječanstva, što potvrđuju i čelnici Kongregacije za bogoštovlje, ističući da i u današnje vrijeme, obilježeno neizvjesnošću i izgubljenošću, Božji narod ima osobit osjećaj za utjecanje Gospi s ljubavlju i povjerenjem.

Nadbiskup Roche u razgovoru se Radio Vatikan osvrnuo se na vezu između duhovnosti i konkretnosti svakodnevnog života te napomenuo da je kroz povijest više papa u Lauretanske litanije dodavalo nove zazive. Primjerice, sv. Ivan Pavao II. tom je nizu dodao naslov „Kraljice obitelji“. Govoreći pak o krunici, nadbiskup je istaknuo da je riječ o molitvi koja ima veliku snagu te zaključio da je u ovom trenutku molitva za zagovor Blažene Djevice Marije iznimno važna, povrh svega zbog onih koji pate od bolesti COVID-19, ali i zbog situacije migranata koji su morali napustili svoju zemlju.