Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa potvrdio novog kaldejskog nadbiskupa u Diyarbakiru u Turskoj

Ankara/Bagdad/Vatikan (IKA)

Papa Franjo potvrdio je Sabrija Anara za novog kaldejskog nadbiskupa Diyarbakira na jugoistoku Turske, objavio je u utorak 30. svibnja Kathpress prenoseći informacije na mrežnim stranicama kaldejskog patrijarhata.

Sinoda Kaldejske katoličke Crkve izabrala je 25. kolovoza 2022. Anara za nadbiskupa Diyarbakira (Omid) sa sjedištem u Istanbulu, a papa Franjo potvrdio je taj izbor 24. svibnja.

Nadbiskup Sabri Anar na toj je dužnosti naslijedio umirovljenog nadbiskupa Rmzija Garmoua.

Nadbiskup Anar rođen je 1966. u selu Baznai na istoku Turske. Srednju školu završio je kod kapucina u Istanbulu, a 1985. započeo je teološki studij u kaldejskoj bogosloviji u Bagdadu. Njegova obitelj u međuvremenu je odselila u Francusku, a i on je sam nakon svećeničkog ređenja djelovao u Francuskoj kao dušobrižnik kaldejskih kršćana iz Turske.

Diyarbakir (rimski: Amida, kurdski: Amid) nakon dugo vremena početkom 2019. ponovno je dobio kaldejsko-katoličkog nadbiskupa. Kaldejski katolički patrijarh kardinal Mar Louis Raphael Sako tada je uz privolu svoje biskupske sinode i uz znanje Svete Stolice premjestio nadbiskupa Garmoua iz Teherana u Diyarbakir. Nadbiskup Garmou prije toga pao je u nemilost radikalnih pripadnika iranskih sigurnosnih službi jer je pod misom u Teheranu propovijedao na perzijskom jeziku.

Kaldejski kršćani u Iranu uživaju ograničenu kulturnu slobodu kao vjersko-nacionalna manjina, kao i druge kršćanske zajednice poput Armenaca. To podrazumijeva i zabranu propovijedi na perzijskom jeziku, koje se ondje smatraju nedopuštenim misionarenjem.
Diyarbakir je bio biskupsko sjedište još u ranokršćansko doba, a od petog stoljeća u gradu su postojali biskupi različitih konfesija, između ostalih i Apostolske crkve istoka iz koje je nastala Kaldejska katolička Crkva. Početkom Prvog svjetskog rata udio kršćana u Diyarbakiru, slično kao i u drugim anatolskim gradovima, sveo se na polovicu ukupnog pučanstva. 2015. godine gotovo svi kršćani pobijeni su ili protjerani, a danas ih ondje živi vrlo mali broj.